Kunst langs de Maas

Het viel mij op dat er In Venlo-Blerick heel veel met kunst gedaan wordt. Ik begon aan het begin van de week met kunstwerken langs de Maas in Venlo-Blerick vast te leggen. Maar alles nam een andere wending.

Shinkichi Tajiri, woonachtig te Maasbree, maakte de brugwachters van de stadsbrug in Venlo. De Maasbrug is tijdens de WOII twee keer verwoest. Op de pijlers van de brug uit 1957 zijn de vier brugwachters neergezet met als symbolische betekenis om alle geweld en agressie buiten de stad te houden.

Hoewel het agressieve maaswater wel over de weg onder de brug is gelopen, hebben de wachters het water gelukkig wel verder buiten de stad kunnen houden.

De stoelen horen bij een project over zitmeubilair in Blerick. Door de hele stad vind je dan ook zitmeubels.

Dit is de aanblik van deze plek vanaf de overkant. De stoelen zijn even onvindbaar.

Peacefull Warrior. Het beeld is gemaakt door Rik van Rijswick ( Tegelen, 1972). De boodschap van dit beeld de vreedzame krijger is: Stop met het vernielen van onze planeet. Keer terug naar de kern, leef vanuit je hart.

In onze onschuld grapten wij aan het begin van de week, dat de Warrior er een klus aan heeft om het water tegen te houden. Hoe hadden we kunnen vermoeden, dat hij nu bijna tot zijn knieën in het water staat. Links was vrijdag, rechts was zaterdag.

Fons Schobbers met zijn ‘Tango”, Venlo’s kunstenaar. De gekleurde blikvanger danst de tango. Je ziet hem van verre, hoog op een voetstuk. Je kunt er aan alle kanten omheen lopen.

Het rood springt er nog steeds uit, ook vanaf de overkant, maar verder is alles water eromheen.

10 gedachtes over “Kunst langs de Maas

  1. Ik ben geschrokken toen ik Arcen was, de dorpen verder naar boven daar hadden mensen nog niet in de gaten dat het mis konden gaan. Een enkeling wees naar de nieuwe dijk. Ik ken een deel van de kunst door een collega blogger maar zodra dat water in ellende veranderde ben ik vertrokken, ik wil de kracht van de natuur vastleggen maar blij toe dat het aan het zakken is daar.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s