Sentimental journey

Gek genoeg stond al van te voren vast, dat onze vakantie in Limburg in het teken zou staan van de Maas. We ruilden van huis met mensen uit Blerick (Venlo), het dorp waar mijn moeder is geboren en opgegroeid. Het leek me leuk om de plek waar ik als kind vaak kwam weer eens terug te zien. We zouden ook andere dorpen bezoeken langs de Maas, waarvan ik had uitgezocht, dat mijn voorouders er geleefd hebben. Bij plaatsnamen die mij van kinds af aan al bekend in de oren klinken, wilde ik mezelf een beeld vormen. Ook wilde ik afstanden voelen, hoe verhoudt zich dat tot elkaar, zoeken naar oude restanten en het land bekijken.

Hoe anders heeft het uitgepakt. Ja alles stond in het teken van de Maas. Gelukkig konden we er een week geleden nog gewoon vlak langs wandelen. Toen was er nog niks aan de hand. In Baarlo, waar mijn opa vandaan komt vierden ze het 800 jarig bestaan van het dorp. Sporen van een smederij zijn er niet meer. Dat zou dan de werkplaats van mijn overgrootvader kunnen zijn geweest. Wel is er een mooie wasplaats bewaard.

De rest van de week, nadat we drie dagen regen achter de kiezen hadden, probeerden we fietsend toch nog iets van onze oorspronkelijke plannen op te pakken. Maar je moet uitkijken, dat je niet opeens een ramptoerist bent. Ik begrijp, dat je niet wilt, dat de hele wereld hier komt kijken, maar ik zag vooral mensen, die hier in de buurt wonen en die met eigen ogen dit natuurverschijnsel willen zien. Hoe erg is dat? Uiteraard moet je hulpdiensten niet in de weg lopen, maar hier, een stuk noordelijker was alles goed te overzien en de Maas was wel breed, maar een stuk rustiger.

Al fietsend hadden we te maken met wegafzettingen en omleidingen. Overal zandzakken en dijkverzwaringen. Het is indrukwekkend om het in het echt te zien en heftig voor de direct betrokkenen. Maar gelukkig is de schade in deze contreien meegevallen. Het vele werk van de afgelopen jaren aan dijkversteviging en meer ruimte in de uiterwaarden maken voor al dat water, heeft zijn geld opgebracht.

Deze vakantie gaan we nooit vergeten.

12 gedachtes over “Sentimental journey

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s