Etersheimerbraakpolder

Als je leeft onder zeeniveau op zowat de laagste plek van het land, dan moet daar wel een strijd met het water geleverd zijn. Niet voor niets is er middenin de Etersheimerbraakpolder sinds vorig jaar een klein archeologisch museum gebouwd met de naam De Waterwolf. De naam is al veelzeggend. Het raamkozijn halverwege de twee ramen is op zeeniveau 0 N.A.P. De onderkant op -3.40 N.A.P. In de polder is nog een lager gedeelte en dat is zelfs op – 6 N.A.P.

In dat minimuseum laten ze wat historie zien over hoe het land is gevormd tot wat het nu is. Er was eerder een dorpje Etersheim, dat verdwenen is in de zee. Allerlei archeologische vondsten uit die zee zijn hier bij elkaar gebracht.

Dat die vondsten nu boven water komen is niet helemaal toevallig. Er wordt momenteel volop gewerkt aan dijkverzwaringen langs de hele IJsselmeerkust. Daarbij heeft men van alles gevonden. De strijd tegen het water is nooit gestreden. Alertheid blijft noodzakelijk.

Middenin de Etersheimerbraakpolder ligt molen de Breek, altijd een leuke plek om naar toe te wandelen

en even wat te drinken.

Het vervallen gebouwtje is van een voormalig gemaaltje, één van de velen, die moesten zorgen, dat men hier de voeten droog hield.

Een leuke bijkomstigheid was, dat ik op de wandeling naar deze polder ook weer eens een paar vogeltjes zag. Het is de laatste tijd overal zo stil, wat de vogelstand betreft. Ik zag een groepje puttertjes, waarvan er eentje genegen was om te poseren

en een kwikstaart

10 gedachtes over “Etersheimerbraakpolder

  1. Nederland en de strijd tegen het water is één hé. Dit lijkt me een leuk museum om te bezoeken.
    Bijna niet te geloven dat de laagste delen er maar liefst 6 meter onder het normale zeeniveau liggen. Maar goed dat de dijken er in topconditie zijn.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s