Waterliniepad: Gorinchem- Woudrichem

Na een heerlijk, goed verzorgd ontbijt door onze gastvrouw vertrokken we langs ’t Merwedekanaal richting haven van Gorinchem. De dag begon bewolkt, waardoor ik niet de zonovergoten foto’s van het vestingstadje kon maken, die ik in gedachte had.

Vanuit de haven bracht een veerpont ons over de Waal naar Woudrichem. Dit is de Brabantse deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Eeuwenlang was dit een afgelegen, dunbevolkte streek, die bekend staat als Land van Altena. Het is omringd door water, de Afgedamde Maas, de Boven Merwede, de Bergsche Maas en de Biesbosch. Tegenwoordig is het gebied goed ontsloten met bruggen, veerdiensten en autowegen. Vroeger was het een belangrijke schakel voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, omdat het gebied makkelijk onder water gezet kon worden.

Vanaf het veer liepen we door de Waterpoort van Woudrichem

en vóór de Gevangenpoort sloegen we af.

Daar mochten we de stadsomwalling volgen.

We stuitten al snel op een voetveer, dat ons naar slot Loevestein moest brengen. Het werd in 1357 gebouwd in opdracht van Ridder Dirc Loef van Horne. Vanuit het slot organiseerde hij rooftochten. Later fungeerde Loevestein als staatsgevangenis en de ontsnapping van Hugo de Groot met een boekenkist heeft dit slot wereldberoemd gemaakt.

Wij dronken onze ochtendkoffie op de binnenplaats, waar we de mooi onderhouden gebouwen eens goed konden bekijken. Voor de rest van het kasteel was geen plek in ons programma, maar we zijn er dan ook al eens binnen geweest, jaren geleden toen onze zoon in zijn ridderperiode zat.

Buiten het terrein van het slot keken we nog even om. Dat was een aparte aanblik.

We nemen de struinroute door Munnickenland, geen paden, maar dwars door de natuur, met als gevolg, dat we af en toe wat ganzen opjagen, die dit land uit hebben gekozen om te verzamelen voor ze naar verre oorden vertrekken.

Bij de Poederoyensehoek zien we iets van de weg af nog een paar forten liggen.

Van de andere kant lopen we Woudrichem weer binnen.

De zon, die ondertussen is doorgebroken. geeft alles een andere aanblik.

Ons bootreisje terug naar Gorinchem wordt daardoor een feestje!

In Gorinchem lopen we de stad nog even in. Het is alom bekend, dat Hugo de Groot, staatsman en rechtsgeleerde m.b.v. een boekenkist ontsnapte uit de gevangenis van Slot Loevestein in 1621. Minder bekend is, dat hij wel ergens uit die kist gekropen moet zijn. Wel nu, de kist werd naar het huis van koopman Adriaan Daetselaar in de Gasthuissteeg gedragen. Uit dit huis, door dit poortje is Hugo, verkleed als metselaar, verder gevlucht naar Parijs.

11 gedachtes over “Waterliniepad: Gorinchem- Woudrichem

  1. Wat een heerlijk blog. Ik houd er van. De geschiedenis komt tot leven met je foto’s. Jullie hebben een aardig stuk gewandeld zeg. Wij hebben twee jaar terug slot Loevestein bezocht en heb mij daar kostelijk vermaakt. Maar zo’n wandeling die jullie hebben gemaakt spreekt mij ook wel aan.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s