Hudsons Bay versus hotel Victoria

In Amsterdam is het kleine huisje, waar hotel Victoria omheen gebouwd is, alom bekend. Doordat Thomas Rozenboom de historische roman Publieke Werken geschreven heeft over hoe deze situatie hier zo ontstaan is, kent heel Nederland en misschien ook wel daarbuiten het kleine huisje tegenover het Centraal Station aan ’t IJ. (jammer van het blauwe bord, kon even geen andere foto vinden)

Bij mijn rondwandeling door Haarlem vertelde fotomaatje/gids over een soortgelijke situatie in deze stad. Er is geen boek over geschreven, maar in Haarlem is deze situatie evengoed alom bekend. Het gaat over het pand van Drogisterij van der Pigge. Toen Vroom & Dreesman in de vorige eeuw in deze hoek van de stad een groot winkelpand liet bouwen en daarvoor een hele boel mensen, die daar woonden uitkocht, hield drogist van der Pigge zijn poot stijf en verkocht niet. Na jarenlang gesoebat besloot men dan maar om het nieuwe gebouw om de drogisterij heen te bouwen.

Na het faillissement van V&D in 2015 trok Hudsons Bay in dit winkelpand, maar ook die zijn alweer failliet. De enige, die al vanaf 1849 goede zaken doet is onze drogist van der Pigge. Het familiebedrijf heet nu van Os, al in de zesde generatie. Antonie van der Pigge had uitsluitend dochters en zijn oudste dochter Anna trouwde met Joannes van Os. Sindsdien is het bedrijf in de familie Van Os gebleven. In 1999 heeft het Hare Majesteit koningin Beatrix behaagd Drogisterij A.J. van der Pigge het predicaat hofleverancier toe te kennen. Dit was ter gelegenheid van het 150-jarige bestaan van deze winkel.

In de winkel is aan het interieur sinds 1849 nog weinig veranderd. Uiteraard is de verkoopwaar modern, maar men verkoopt uit stopflessen en puntzakjes. In 1969 is het pand ingeschreven als rijksmonument. In 2017 is het uitermate zeldzame winkelinterieur opgenomen bij de ‘Bijzondere Interieurs’ van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Je begrijpt, dat als ik weer in Haarlem kom, ik ook binnen in deze bijzondere winkel een kijkje ga nemen.

17 gedachtes over “Hudsons Bay versus hotel Victoria

  1. Zeer markante gebouwen en neen… ze waren me niet echt bekend (ferm gat in mijn cultuur dus). Zo zie je maar dat het been stijf houden soms geen slechte keuze is. Als dit er geen bewijzen van zijn, dan weet ik het ook niet meer 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s