Doorkijkkerkje

Toen wij een paar weken geleden met onze koorreis in Tongeren verbleven, nam ik daar een toeristische folder mee over het gebied Haspengauw, (Belgisch Limburg) waar Tongeren in ligt. Daar kwam ik een plaatje van het doorkijkkerkje bij Borgloon tegen. Dat fascineerde mij. Vanuit Maastricht is dat niet ver en nu we daar zijn, bedachten een wandeling en maakten het kerkje centrum ervan. Over die tippel een andere dag meer. Nu het kerkje. Ik wilde met eigen ogen zien hoe dat eruit zag en hoe het in de ruimte lag. Toevalligerwijs was dit kerkje onderdeel van een kunstproject, dat kunst in de open ruimte heette.

Nu las ik op de informatieborden dat archtectenduo Gijs van Varenbergh de makers zijn. De naam is een samenvoegsel van Pieterjan Gijs en Arnout van Varenbergh. Ze bouwde een kerkje op uit dunne laagjes staal. De speciale constructiewijze zorgt ervoor dat het landschap altijd zichtbaar blijft door de kerk heen,

zowel op afstand als dichtbij.

De kerk is hierdoor wel aanwezig, maar ook afwezig in het landschap. vandaar dat het werk de naam Reading between the lines kreeg. Recht van voren is het weer een heel ander gezicht

Als je binnen omhoog kijkt, lijkt het dak van de toren gesloten

Elke hoek levert weer een apart fotobeeld op.

Het is een prachtig, ingenieus kunstwerk om te bekijken. De naam van het kunstenaarsduo is er een om te onthouden!

17 gedachtes over “Doorkijkkerkje

  1. Echt mooi, Jeanne! Het transparante van het kunstwerk/kunstkerk zorgt ervoor dat het ook zo fraai in het landschap past. Vooral die derde foto heb je mooi genomen: dat transparante kerkje op de voorgrond, waar de dorpskerk doorheen schemert.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s