Rondom Borgloon (B)

Voor de wandeling parkeerden wij bij Abdij Marienlof. Helaas werden daar renovatiewerkzaamheden uitgevoerd, waardoor we de abdij niet konden bezichtigen.

Maar niet getreurd, er was nog genoeg te ontdekken. Naast het Doorkijkkerkje, waar ik gisteren over blogde, waren er nog andere werken te bewonderen van het project Kunst in de open ruimte. Vlakbij het abdijklooster van Colen ligt een ronde constructie van Aeneas Wilder met een prachtig uitzicht van 360 gr., helemaal gemaakt van houten latjes. Het kunstwerk betreden wekt associaties op met rondwandelen in een klooster met het dorpje Kerniel op de achtergrond.

Ook kwamen we op onze wandeling een metalen geplooide lijn tegen in het landschap.

Het bleek, dat je in deze houtachtige sculptuur van kunstenaar Fred Eerdekens slechts vanaf een enkele plek het woord twijfelgrens kunt lezen. Eigenlijk was het dus een  verborgen woord.

Een gedeelte van ons traject liepen we over een oude Romeinse weg. De kasseien waren gelukkig voor wandelaars en fietsers aangepast aan de huidige maatstaven. Toch was het oude nog terug te zien. Ik vond het mooi gedaan.

Waar zo’n oude Romeinse weg ligt zullen er ook wel opgravingen gevonden zijn en dat bleek ook. Er waren gedenkbanken gemaakt met informatie over een grote Romeinse villa die hier ooit stond.

Op deze stralende nazomerdag waren er nog meer zonaanbidders te vinden dan deze Romein alleen. Ik gaf gehoor aan de oproep op een van de informatieborden doe als een romein.

Maar er waren nóg meer zonaanbidders onderweg.

Het wandelgebied in Haspengouw staat bekend om zijn fruitteelt. Dat hebben we gezien, boomgaarden vol. Ik denk dat het een goed fruitjaar is, zoveel als daar nog aan de bomen hing.

Het moge duidelijk zijn, dat wij onderweg niets tekort kwamen aan gezonde hapjes.

Er is zelfs een fruitbelevingscentrum in de voormalige stoomstroopfabriek, waar ze rondleidingen geven over wat er zoal komt kijken bij de fruitteelt.

8 gedachtes over “Rondom Borgloon (B)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s