Binnenkijken

Als afsluiting van onze koorreis in september bezochten we het midden-Limburgse Thorn. Hoe je Thorn ook benaderd, van alle kanten domineert de imposante gotische St. Michaëlkerk.

De Sint-Michaëlskerk doet al twee eeuwen dienst als Rooms-katholieke parochiekerk van de parochie Sint Michaël, maar was daarvoor de stiftskerk van de abdij van Thorn, een benedictijner rijksabdij of stift voor adellijke dames. 

Daar moesten we natuurlijk ook even binnenkijken tijdens ons stadsbezoek. Het witte interieur past wel bij het witte stadje, zoals Thorn ook wel genoemd wordt. De Abdijkerk is in barokke stijl ingericht, iets dat je in Nederlandse kerken zelden tegenkomt. In de 19e eeuw is de kerk door architect Pierre Cuypers gerestaureerd.      

De kerk stamt grotendeels uit de 14e eeuw. De onderbouw van de toren is nog ouder, het is het restant van een romaanse kerk. Hij doet nu al een paar eeuwen dienst als RK kerk en bevat veel kunstschatten. Hier een kleine selectie. Boven links en rechts is een zogenaamd Marianum.

(tekst Wikepedia: Een Marianum is een beeldhouwwerk bestaande uit twee ruggelings tegen elkaar geplaatste Mariabeelden, veelal omgeven door een krans van stralen, soms ook van bloemen in de vorm van een rozenkrans. De Mariabeelden bestaan meestal uit twee identieke, maar gespiegelde helften, die precies op elkaar passen, zodat niets van de achterkant zichtbaar is. Maria draagt op beide beelden het Christuskind en staat meestal op de maansikkel of op de wolken. De voorstelling is gebaseerd op een passage uit het Bijbelboek Openbaring, hoofdstuk 12 vers 1-6.)

In de crypte van de gotische kruisbasiliek staat een loden kistje met botten die van Hilsondis zouden zijn. Ook zie je er een relikwie van een onderarm uit de periode 1050-1200.

In 2 sarcofagen liggen de zogenaamde ‘Mummies van Thorn’, een op natuurlijke wijze gemummificeerde man en vrouw uit omstreeks 1600. Wie zijn zij? Dat is nog steeds onduidelijk.

  De kerk zat boordevol verrassingen en een bezoek zeker waard.

Ik was dit blog helemaal vergeten te plaatsen, maar wilde het jullie niet onthouden.

17 gedachtes over “Binnenkijken

 1. Ha Sjanne,

  fijn, dat je het blog alsnog plaatste!
  Ik ben gek op Thorn.
  De laatste keer dat we er waren was men bezig iets te doen in de kerk en konden we er niet in.
  Nou… volgende keer beter!

  Groetjes, Marlou

  Geliked door 1 persoon

 2. Knap gefotografeerd! Als je weer eens in de buurt komt ga dan nog even verder, naar Zoutleeuw, ook dat kleine kerkje bevat een rijkdom aan kunst. En Cuypers heeft er niet de hand aan gehad.

  Fialas.

  Verzonden vanuit Mail voor Windows

  Geliked door 1 persoon

 3. Thorn, het witte stadje staat altijd nog op mijn verlanglijst. ik heb al zoveel kerken van binnen gezien, ik zou deze zo maar over kunnen slaan. Niet doen dus, want die barokke stijl wil ik toch wel even zien.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s