Veenus

Vanaf 31 oktober staat het beeld al op de dijk van het Markermeer. Nu bekeek ik het pas. Het is een beeld van een kwetsbaar en tegelijk krachtig meisje. Ze staat symbool voor wat men hier aan het doen is, namelijk het beschermen van 1,2 miljoen mensen door het versterken van de dijk.

Dit is het laagste punt van Noord-Holland met 6,6 meter onder de zeespiegel en dus o zo’n kwetsbaar land. Maar we zijn samen ook ongelooflijk sterk in onze al eeuwen durende strijd tegen het water. En dit zit allemaal in dit beeld ‘ Veenus’  van kunstenaar Rob Cerneüs.

De dubbele E in de naam vind ik, net als het hele beeld heel mooi gevonden. Het verwijst namelijk naar het woord veen en dat zit hier in de ondergrond. Maar ook naar de Romeinse Venus of de Griekse Aphrodite, wat betekent de uit schuim geborene, zoals ook ons land is ontstaan uit de zee. Zij is behalve de godin van de liefde ook de godin van de kalme, rustige zee”, vertelde Cerneüs bij de onthulling van het beeld. 

Een prachtbeeld op de goede plek! En koud dat ze het had!

12 gedachtes over “Veenus

  1. Ik vind het heerlijk om tijdens een wandeling in de natuur kunst tegen te komen. Het idee bestaat natuurlijk al langer maar dan meestal in de buurt van kastelen en heerlijckheden. Nu maar hopen dat er niet beknibbeld gaat worden op de budgetten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s