Pater Karel

De kapel en woonhuis van Pater Karel ligt op een paar kilometer van mijn ouderlijk huis, maar ik was er nog nooit binnen geweest. De pater is heilig verklaard omdat hij wonderen verricht heeft. Er schijnen mensen genezen te zijn. In de kapel hangen overal dankbetuigingen van mensen, die iets wonderlijks is overkomen. En nog steeds is het een druk bezochte plek, waar mensen om steun en genezing komen vragen, maar ook gaan bidden om aan de man te komen, en liefst een beetje vlug. (volgens mijn zus)

Hoewel ook in Limburg de kerken leegstromen en er nog maar weinig mensen echt katholiek zijn, doet dat dus niet af aan de populariteit van deze plek. Het is een sfeervolle kapel, waar de stilte over je komt.

Dit keer liet ik me voor het eerst sinds mijn jeugd weer eens meeslepen in de Limburgse traditie. Gelovig of niet, een kaarsje branden kan altijd.

Je kunt wel raden aan wie ik het kaarsje opdroeg.

Er was eigenlijk een andere reden, waarom wij naar deze plek wandelden. Er is namelijk een klein museum in de woonvertrekken van de pater. Daar konden we o.a. nog relieken bewonderen, zoals een nagel en een stuk hout van de doodskist van de pater.

Maar daar was ook een expositie van een oude schoolvriendin van mij. Zij doet aan Tekenkunst en heeft werk gemaakt met als thema ‘Maria’. (De moeder van Christus, voor de ongelovigen onder ons) Veel katholieke mensen hebben Maria in hun doopnaam zitten, waaronder deze schoolvriendin en ik ook. Ze ging met haar werk op ontdekkingstocht naar de betekenis van die Maria’s en gaf de tentoonstelling de titel mee: Why all your name is Maria? .

Elk klein vierkantje is een kunstwerkje op zich. Ze hingen gegroepeerd in lijsten met negen stuks. Er was veel te bekijken en Maria zat overal in.

In de tuin van ook alweer een voormalig klooster dronken we met zijn allen koffie. De nichtjes spraken elkaar weer eens, de kleinkinderen van mijn zus speelden lekker in het gras en ook de zussen konden lekker bijpraten.

Door de prachtige velden

ging het weer op huis aan.

22 gedachtes over “Pater Karel

 1. Goede morgen Jeanne, wanneer ik op vakantie ergens een kerk of kapel bezoek brand ik ook altijd een kaarsje terwijl ik thuis eigenlijk nooit zo’n kerkganger ben. Mooi die kleine Mariaschilderijtjes . Een fijne woensdag gewenst.

  Like

 2. Eén bezoekje maar wel met vele aspecten. Ook in de straat waar ik vroeger als kind woonde, was zo’n plek (nog wel in een garagebox). We hebben ons er altijd veel vragen bij gesteld. Ach, wat vooral telt is dat mensen er steun en sterkte vinden hé.

  Like

 3. Een mooie plek om naar toe te gaan, mocht ik ooit het Pieterpad gaan lopen. Ik wil dan beginnen in het zuiden. Ik zie er ook de Jacobsschelp hangen als symbool voor de Pelgrim. Ik ga er zeker een kaarsje branden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Kapelletjes bezoek ik graag, Een kaarsje aansteken hoort er dan inderdaad ook altijd bij. Als veel mannen van goed katholieke huize had Henk als derde doopnaam ook de naam Maria maar liet het geloof verder voor wat het was, hij vond zijn eigen (ongelovige) Maria in mij.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s