Ilperveld in het avondlicht.

Heel onverwacht kreeg ik een uitnodiging van mijn zwager om mee te varen naar het Ilperveld. Het was een vrijwel windstille avond van een zonnige dag. Ik zei dus geen nee en heb genoten van dit natuurreservaat, dicht bij huis, beheerd door Landschap Noord-Holland. Het Ilperveld is een uitgestrekt stil, fraai watergebied met honderden eilanden van trilveen. Een voormalig brak veenweidegebied, met talloze sloten en vaarten en rietkragen. Grutto, kievit, ture­luur, bruine kiekendief en roerdomp vinden hier hun perfecte biotoop. In de hoop iets te gaan zien van de bewoners voeren we weg, beiden gewapend met ons fototoestel. Het blijft afwachten wat de natuur te bieden heeft.

Nog nooit zag ik zoveel kroost van wilde ganzen bij elkaar. Een mooi gezicht, als het maar geen plaag wordt.

Koeien, maar ook schapen en geiten begrazen hier en daar het land. 

Al gauw zag ik een grutto op een paal. Dat is de pose, waarin deze prachtige vogel het meest tot zijn recht komt, vind ik. Ik kwam aan mijn trekken deze avond, wat dat betreft.

De tureluur liet zich bewonderen

en ook de kluut

en een paartje Grote Canadese ganzen.

De kievit ontbrak niet aan het schouwspel. Hij haalde kapriolen uit in de lucht en ik kon oefenen met het fotograferen van vliegende vogels in de ondergaande zon.

De kiekendief was op jacht, de scholekster, heel wat hazen en de blauwe reiger maakten de serie compleet.

Het was genieten in het avondlicht.

16 gedachtes over “Ilperveld in het avondlicht.

  1. Ooit heb ik een vaartocht (op een prachtige voorjaarsdag) meegemaakt in dit fantastische gebied. We zaten in een stadsbus die op een boot was gebouwd. Ik was er toen heel erg van onder de indruk. Wat is het daar verschrikkelijk prachtig!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s