Vroege vogels

In het kader van de nationale vogelweek, uitgeroepen door de Vogelbescherming, organiseerde de Purmerendse vogelwerkgroep van het IVN een vroege vogelexcursie in het Purmerbos en in mijn geliefde rietlanden. De wekker ging vroeg af en om 6 uur AM meldde ik me op het afgesproken punt. Onder deskundige begeleiding, bewapend met verrekijkers en telescopen, liepen we het bos in.

Door het inmiddels dichte bladerdak zou het geen vogelkijk excursie worden, want volgens de IVN-meneer kijk je vogels met je oren. En het was fenomenaal wat we allemaal te horen kregen. Tenminste, ik kon het onderscheid met moeite maken, maar de drie deskundigen, die konden bewonderenswaardig veel vogelgeluiden herkennen. Herhaaldelijk stonden we stil om te luisteren en dan volgde een rits aan vogelnamen, die ze daar dan hoorden. Ze probeerden ons het onderscheid in verschillend gezang bij te brengen. Even onthoud ik het, maar iets later lijkt het alweer zo erg op een vorig geluid, dat ik het spoor meteen bijster ben. Op de Koekkoek na, dan.

In het ochtendgloren, voordat de insecten wakker zijn, lijken alle vogels wel tegelijk te gaan fluiten. Dat doen ze om hun jacht-teritorium af te bakenen. En inderdaad iets later op de ochtend, rond half 8 werd het aanmerkelijk rustiger en zag je de vogels druk vliegen en bezig met de jacht. Ze hadden geen tijd meer om te fluiten.

We hoorden: koekoek, tjiftjaf, snor, blauwborst, zilverreiger, wielewaal, nachtegaal, karekiet, zwartkop, grasmus, holenduif en baardmannetje. Het is me gelukt om de fitis

de sprinkhaanzanger,

en de bruine kiekendief op de foto te krijgen.

O ja, ook deze baardman nog

en een ‘doodgewoon’ vinkje.

Al vaker schreef ik over dit prachtige natuurgebied. Helaas heeft de gemeente Purmerend al vergevorderde bouwplannen, waarbij een gedeelte van het bos gekapt gaat worden voor woningbouw. Ik wil natuurlijk ook, dat mensen kunnen wonen. Daarvoor moet elke gemeente voldoen aan een bepaald aantal nieuwe woningen. Het blijkt, dat de gemeente Purmerend daar al lang aan voldoet, ook zonder deze plannen. Het zou enorm jammer zijn voor dit stukje natuur, dat in de afgelopen 30 jaar gegroeid is tot wat het nu is. Het trekt zeldzame vogels aan, zoals de Wielewaal en elk jaar komen er weer nieuwe soorten bij. Zo’n natuur moet toch ook gekoesterd worden. Daar kun je niet genoeg van hebben. Als je dat weg haalt, moeten steeds meer mensen, als ze de natuur in willen op een kluitje aan natuurbeleving gaan doen. Dat lijkt me ook nog eens ongezond. IVN tekent protest aan. In het najaar wordt de handtekeningenactie aangeboden aan de gemeente. Ik hoop, dat het tegen gehouden gaat worden. Het zou een aderlating voor de natuur zijn.

16 gedachtes over “Vroege vogels

 1. De koekoek en de tjiftjaf… veel verder kom ik niet in Vogelgeluidenland. Ik zet mijn handtekening graag, Jeanne. Laat ze maar een paar hectaren landbouwgrond inzetten voor hun bouwplannen (en de volkstuintjes niet vergeten bij het ontwerp).

  Geliked door 1 persoon

 2. Wij waren aan de wandel met vrienden die elk vogelgeluid herkennen. Ik hoor ook alleen de koekoek geloof ik. Heb ook een keer een cursus vogelgeluiden gedaan. Hielp niet, ik onthoud het gewoon niet

  Geliked door 1 persoon

 3. Iedereen heeft natuurlijk rechten op woonruimte, maar wellicht dat als men het kleinschaliger aanpakt en al die lege kantoren en winkels kan vervangen door woonruimte dat men al een heel eind in de goede richting komt en de natuur gespaart kan worden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat knap dat jij weet wat voor vogels het zijn. En wat een diversiteit aan vogels zitten daar, eeuwig zonde als zoiets verloren zou gaan. Je hebt er weer enkele mooi kunnen vastleggen😊

  Geliked door 1 persoon

 5. En de natuur is echt niet alléén belangrijk om te kunnen recreëren of naar de vogels te luiteren, was het maar waar. Natuurlijk is van levensbelang omdat ieder stukje natuurlijk dat opgeofferd wordt voor bebouwing

  Like

 6. En de natuur is echt niet alléén belangrijk om te kunnen recreëren of naar de vogels te luisteren, was het maar waar. Natuurlijk is van levensbelang omdat ieder stukje natuurlijk dat opgeofferd wordt voor bebouwing verlies van een stukje “long” is. Het tikt dubbel aan , alleen bomen kunnen Co2 omzetten in zuurstof die de mens zo nodig heeft en bomen vervangen voor een woonwijk levert dus méér Co2 uitstoot op door de mens en minder bomen om daar weer zuurstof van te maken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s