World Press in Nieuwe Kerk

Als fotograferen je grote passie is, wil je ook wel eens kijken hoe andere fotografen te werk gaan. Samen met een paar fotomaatjes bekeken we in de Nieuwe Kerk van Amsterdam de wereldpremière van de World Press Photo Exhibition 2022. Deze Flagship Exhibition laat het werk zien van 24 fotografen uit 6 regio’s wereldwijd die zich met hun inzendingen weten te onderscheiden. In totaal zijn er 127 indrukwekkende beelden te zien in verschillende formaten, en in diverse nieuwe thema’s zoals nieuws, people power, portretten en milieu.

De foto’s komen goed tot z’n recht op deze mooie locatie.

De winnaar van dit jaar is deze foto van de Canadese Amber Bracken, die gemaakt is in British Columbia. Rode jurken hangen aan kruisen langs de kant van de weg in Kamsloop in 2021. Ze staan hier ter nagedachtenis aan de gestorven kinderen van Kamsloop Indian Residential School, nadat hier anonieme graven werden ontdekt. 

Over de hele wereld waren documentaire-fotografen ter plekke om strijd van mensen tegen de natuur of oorlogstaferelen vast te leggen. Daarom zag je op deze tentoonstelling een concentratie van veel ellende die zich in het afgelopen jaar op de wereld heeft voor gedaan. Dat zet je wel aan het denken.

Als fotograaf probeer je ook te kijken naar de schoonheid van de foto. Die combinatie van ellende en de manier waarop het in beeld is gebracht, zorgt ervoor, dat bepaalde beelden lang op je netvlies blijven hangen.

Maar soms is het drama ook wel verpakt in een grappig beeld. Dit heet dronkenschap.

12 gedachtes over “World Press in Nieuwe Kerk

 1. Ik heb er diverse gezien, maar meestal vind ik het een beetje tegenvallen. Af en toe schiet er echt ene bovenuit, maar vaak is het gewoon de plaats waar de foto genomen is.,

  Geliked door 1 persoon

 2. Als ik dichterbij woonde zou ik er nu zeker heen gaan, het gekke is dat toen ik in Amsterdam studeerde juist niet op het idee kwam om zo’n tentoonstelling te bezoeken. Nu weet ik niet of destijds de entreegelden me tegen hielden, ik moest in ieder geval zuinig met mijn geld omgaan.

  Like

 3. Petje af voor de lopers, het is gelukt.
  Dan is een goede plek om te slapen wel belangrijk tijdens het lopen.
  De molen van Diever ken ik wel. Hans

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s