De heks van Limburg

Met veel plezier las ik het boek van Susan Smit. Het gaat over heksenvervolging, maar het blijkt, dat dit in die tijd (17e eeuw) meer een vrouwenvervolging was. Met name van vrouwen, die hun eigen mening lieten horen, die zelf nadachten en hun eigen plan trokken. Die thematiek is me uit het hart gegrepen. Daar komt dan nog eens bij, dat het een min of meer waargebeurd verhaal is in het land waar ik ben geboren en opgegroeid.

Een prachtige reportage gemaakt door L1 wil ik jullie niet onthouden.

De samenvatting van Bol.com: Naar het adembenemende, waargebeurde verhaal van een vrouw die de machten trotseert die haar willen breken.

Limbricht, nabij Sittard, eind zeventiende eeuw. Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en in de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De kasteelheer is gebrand op een bekentenis, waarvoor hij gebruikmaakt van alle middelen die de inquisitie hem ter beschikking stelt. Maar wat als Entgen tegen alle verwachtingen in standhoudt?
De heks van Limbricht is een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw. Haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen.

10 gedachtes over “De heks van Limburg

 1. Ik heb het helemaal gelezen, een beetje triest hoe het allemaal verloopt, maar best wel spannend. Het leest heel prettig, Voor zover ik weet heb ik het ook in ene keer uitgelezen.

  Like

 2. Idd een prachtig boek en mij ook uit het hart gegrepen. Ik voel nog een woede opkomen over deze krankzinnige vervolgingen en soms zie ik nog paralellen met deze tijd in de ontkenning, dat (natuur)wijsheid en opkomen voor het welzijn van een ieder afgedaan wordt als zweverij.

  Like

 3. Ongetwijfeld een geweldig boekwerk. Heksenjachten maken me enorm boos…. we hadden beter wat meer naar de heksen geluisterd in plaats van naar hen die de heksen op de brandstapel wierpen. De wereld zou er misschien nu eens stukje beter uitgezien hebben.

  Geliked door 1 persoon

 4. ‘De heks van Limbricht’ is inderdaad een zeer meeslepend en aangrijpend geschreven roman. Nadat ik het gelezen had ben ik zelf het oorspronkelijke dossier van het proces gaan bestuderen.
  Wat blijkt: het proces zoals beschreven in ‘De heks van Limbricht’ is vrijwel volledig fictie. Er is nooit een beul in de buurt van Entgen geweest! En Entgen is niet gearresteerd, maar heeft zich zelf bij de heer van Limbricht gemeld. etc etc. Zie de website van MonografieĆ«n uit het land van Sittard.

  Like

  1. Leuk! Ik raad aan om een exemplaar te reserveren. Monografieen is een stichting zonder winstoogmerk, en auteurs werken gratis. Betekent ook dat er geen risico’s met de oplage genomen kunnen worden. Die zal beperkt zijn, en na verschijnen alleen in regionale boekwinkels liggen. Via Bol zal het niet te krijgen zijn,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s