Helgoland, het eiland

Daar midden in de Noordzee, 70 km ten noorden van de vaste wal van Duitsland, gingen we aan land op dat piepkleine eiland van 170ha, 100 x kleiner dan Texel.

Dat stukje land is ook nog eens doorkliefd met een steile rotswand, waardoor je een boven- en een onder-eiland hebt.

Het dorp zit daardoor wat onpraktisch in elkaar. Je kunt met hoge trappen, een steile weg of de lift naar het boveneiland. Zowel boven als beneden heb je winkels en hotels.

Het hele eiland is in WOII platgebombardeerd. Hitler vond het een heel strategische plek voor zijn oorlog. Daarom heeft hij er een soort bunker van gemaakt, de reden, waarom aan het eind van de oorlog alles tot ontploffing is gebracht. The Big Bang noemen ze het. De bevolking was al lang geëvacueerd en kwam pas in 1952 terug om aan de wederopbouw te beginnen.

De bebouwing beslaat ongeveer een derde van het eiland, de rest is natuur. Daar kwamen we voor. Want op de rode rotsformaties vind je de Jan-van Genten, althans van april tot oktober. Het is hun broedseizoen.

Maar ook zeekoeten, meeuwen en een enkele alk tref je daar aan.

17 gedachtes over “Helgoland, het eiland

  1. Oh, dat had dus met Hitler te maken, altijd het gevoel gehad dat er een zweem van geheimzinnigheid was omtrent dat eiland. Al weer schitterende foto’s. Maar de foto van de huisjes vind ik ook leuk

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s