Architectuur van Helgoland

Vanaf 1952 is er een totaal nieuw Helgoland gebouwd. Men wil het geen wederopbouw noemen, want men greep de kans om ook alle knelpunten uit het verleden aan te pakken. Een aantal architecten ging aan de slag met nieuwe ontwerpen voor de huizen en het stratenplan. Men gaf een plek aan het wonen, de toeristen en het winkelgebied.

De kubistische vormentaal van de huizen zijn beïnvloed door het gedachtengoed van de Bauhaus-stroming. Men preekt daar Licht, Lucht en Zon en dat zie je terug in de minimalistische vlakverdeling in de huizen. De straten lopen licht gebogen en men heeft gewerkt met uitspringende huizen om saaiheid te voorkomen. Daardoor ontstonden mooie doorkijkjes.

De huizen liggen dichtbij elkaar uit klimatologisch oogpunt. De kleine steegjes en in en uitspringende huizen, het scheve daklandschap breken de krachtige Noordzee-wind, die hier vaak huishoudt.

De Deense of Scandinavische invloed is wel terug te zien in de a-symmetrische gevels, het kleurgebruik en materiaalgebruik, zoals de vierkante ramen, die met een speciale techniek aangebracht zijn. Met deze bouwstijl nemen ze meteen stelling tegen het traditionele nationaalsocialisme.

Ook de kerktoren springt eruit met zijn aparte vorm en materiaalgebruik.

Het is nergens saai daar op Helgoland!

12 gedachtes over “Architectuur van Helgoland

 1. Inderdaad, ik kreeg zonder je tekst meteen de indruk van een rijtje huizen aan een of andere Noordse kust.

  Jij kunt wel goed kijken!

  En prijs jezelf gelukkig dat je dit nog allemaal kunt ondernemen, al is het dan zonder hem.

  Groet van Fialas,.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vind het er juist een beetje somber uitzien, maar dan kan ook door het weer van die dag komen. Wel mooi vastgelegd hoor, daar hoef ik ook al niet meer naar toe 😀

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s