Lang gekoesterde wens

Eindelijk ging onze lang gekoesterde wens dan in vervulling. Het kwam wat vervelend uit, dat we gingen vliegen, net nu de wachttijden op Schiphol de pan uit rijzen, maar toch maar even doorzetten. Gelukkig waren we al na twee en een half uur door de beveiligingscontrole en konden we de lucht in. Dat viel alles mee.

Mijn zoon wil al vanaf dat hij een jaar of 10 is naar IJsland. Hij raakte helemaal in de ban van de serie Nonni en Manni, die zo’n 30 jaar geleden op zondagmorgen door de VPRO werd uitgezonden. Ook mijn belangstelling voor IJsland was toen gewekt. Toch was mijn zoon nog nooit naar het koude noorden afgereisd. Dat had alles te maken met zijn partner, die meer zag in zonvakanties. Ik had al vaker geopperd om samen te gaan en nu hebben we dan de stoute schoenen aangetrokken. Met Nonni en Manni in ons achterhoofd gingen we op zoek naar het IJslandgevoel, dat over ons kwam door de jeugdserie,

De IJslandse natuur, waar deze serie speelt, komt nog uitgebreid aan bod op mijn blog. Maar op onze reis bezochten we het Skogar Volksluchtmuseum en konden we binnenkijken in soortgelijke huizen, als in de film, ingebouwd in de bergen met een dak en zijkanten van graszoden.

Wat een hard leven moet dat daar geweest zijn, zo klein! Onderschat de kou niet met name in de winter!

Men moest wel veel binnenshuis doen, zo in die lange donkere winters. Naast de bewerkelijke huishoudelijke klussen werd er veel aan kunstnijverheid gedaan. Houtsnijwerk, sierschilderkunst, handwerktechnieken, zoals spinnen, borduren, breien, haken.

Je ziet het terug in kledingstukken.

De moeder van Nonni en Manni zie je er zo in lopen!

17 gedachtes over “Lang gekoesterde wens

 1. Wat een geweldige reis! Fijn om samen te kunnen maken. Ik zal de serie vast wel eens gezien hebben, maar het zegt me niets. Nu ga ik er vast meer over lezen via jouw blog.
  Wat een huisjes, prachtig dat die zo te bezichtigen zijn. Wat een ellendige kou en armoede, maar wat wisten de mensen er toch iets moois te maken. Ik verheug me op de rest van jullie reis.

  Geliked door 1 persoon

 2. Inderdaad een kinderdroom die in vervulling gaat en wij kijken vol verwachting uit naar de blogs die gaan volgen. Ijsland lijkt me wel een zeer gegeerde vakantiebestemming geworden, ik zie aardig wat mensen die er naar afreizen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ken de serie niet, maar wat leuk om samen met je zoon die jeugdherinneringen van hem te beleven. Ik vind die huisjes ontzettend leuk. Misschien houdt zo’n dak toch wat warmte vast. Maar een hard leven zal het ongetwijfeld geweest zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. Bij het zien van de trailer krijg ik er bijna spijt van dat die serie aan mijn aandacht is ontsnapt. Wat moet dat voor je zoon een prachtige ervaring zijn om daar samen met jou te zijn. Mooie serie foto’s.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s