Overweldigend, overrompelend

Ik ben overweldigd door alles wat ik in IJsland heb gezien. Het was bovendien zo veel, dat ik moeite heb om het in een blog te vertalen. Wat is er nou toch zo fascinerend aan IJsland? Het romantische beeld van de film Nonni en Manni was natuurlijk geen realiteit.

Maar nu ik er geweest ben, begrijp ik de fascinatie beter. Elk land heeft iets eigens maar in dat land is alles anders, vreemder, heftiger, dan wij kennen in vergelijking dan ook met andere Europese landen. (die ik ken) Het begint al met het feit, dat het maar niet donker wil worden. De zon ging rond 24.00 uur pas onder. Tot een uur of drie had je iets van een nacht. ’s Winters wordt het dan weer nooit licht op een dag. Wij vinden het verschil tussen zomer en winter soms al groot in ons klimaat, laat staan hoe ze dat daar vinden. Want bij die winters daar hoort natuurlijk ook nog een verschrikkelijk pak sneeuw.

En dan al die natuurverschijnselen, die juist daar te zien zijn. Dat heeft alles te maken met de vulkanische werking op het eiland. Alles is daar lava, soms wat dieper in de onderlaag, maar vaak ook aan de oppervlakte.

Er groeit weinig daar op die lavavlaktes. Ja, mos doet het goed.

Hier zie je nog vaag de contouren van een huis, dat door de lavastroom is bedolven.

In sommige streken lijkt de aarde wel in brand te staan. Bij ons zou zo’n rookpluim duiden op een brandje, maar daar zijn het warmwaterbronnen. Het water pruttelt met een temperatuur van 80 tot 100 graden aan het aardoppervlak.

Op andere plekken zitten er dan nog warmte-explosies bij in de vorm van geisers.

Aan watervallen heeft men geen gebrek. De gletsjers zijn voortdurend aan het smelten dus dat water moet afgevoerd worden. Een waterval had ik wel vaker gezien, maar zo….

En ’s winters is dit de aanblik, zagen we op een fototentoonstelling.

Ik noemde geeneens alles op van wat we gezien hebben, maar dit waren een paar aparte verschijnselen om te beginnen. Het bijzondere is toch ook, dat alles betrekkelijk dicht bij elkaar te vinden is. Wij waren maar alleen in de zuidwest hoek en waren al helemaal overrompeld door al dat natuurgeweld daar!

12 gedachtes over “Overweldigend, overrompelend

  1. Mijn zus, die zowat de hele aardkloot heeft bereisd, zegt altijd, dat ze het meest bijzondere land toch nog steeds IJsland vindt. Door jouw blog zijn wij gaan kijken naar de IJslandse politieserie ‘Trapped’ op Netflix. Dat speelt zich in februari af en dan is het daar wel even andere koek qua weer 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Via WP heb ik al menig blog van volgers gelezen die ook in IJsland waren of er geregeld naar toe trekken. Naar wat ik hier ook bij jou lees, lijkt het soms wel of je je op een andere planeet bevind die nog in volle opbouw is. Het enige waar ik me een beetje zorgen over maak is dat Ijsland recent door het toerisme ontdekt is… de ongereptheid van dit prachtige land komt hiermee in het gedrang tenzij iedereen zich 100% verantwoord zou gedragen…. Laten we maar het beste hopen dus. Geniet nog van jullie verblijf en geniet van alles wat je te zien en te eten krijgt 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s