De Kloof tussen de continenten

Þingvellir of Thingvellir is één van de drie nationale parken op IJsland. Het ligt ongeveer 50 km ten oosten van de hoofdstad Reykjavik en is een 6 bij 40 km grote verzakking van de aarde. Deze plaats is voor de IJslanders een historisch belangrijke plaats, hier kwam namelijk in 930 de volksvertegenwoordiging, het Alþing, voor het eerst bij elkaar. Dat gebeurde in de openlucht tot 1798. In 1800 werd het parlement naar Reykjavik overgebracht. Vanaf 1843 was IJsland bezig om zich onafhankelijk te maken, maar de macht die ooit bij Þingvellir lag was ten einde.

Nu staat er een kerkje en een rijtje huizen op die gedenkwaardige plek.

In Thingvellir vind je een heel bijzondere kloof. Het is dé scheiding tussen het Noord-Amerikaanse en het Euraziatische continent. De continenten zaten ooit aan elkaar, De breuklijn tussen het Amerikaanse en Europese land loopt van de Noord- naar de zuidpool, hoofdzakelijk diep in de oceanen, maar is op IJsland zichtbaar. Je kunt daar dus lopen tussen twee continenten, maar ook op elke helft. Dus ik heb nu ook mijn voetstappen op het Noord-Amerikaanse continent gezet.

Dit bijzondere natuurverschijnsel wilden meer mensen zien, dus loop je daar helaas niet alleen. Maar iedereen loopt vooral vanaf de parkeerplaats richting het informatiecentrum. Ga je de andere kant op, dan valt de drukte weer mee. Het is dan ook indrukwekkend om te zien.

Er zijn ook diepe kloven, waar je fantastisch schijnt te kunnen duiken.

Uiteraard is er ook nog weer een fraaie waterval.

De officiële tekst van  Wikipedia. Bij Þingvellir is de Midden-Atlantische Rug heel duidelijk zichtbaar. Dit gebied is de scheidingslijn tussen het Noord-Amerikaanse (ten noordwesten van de kloof) en het Euraziatische (ten zuidoosten van de vlakte) continent, met de vlakte zelf als scheiding. Op deze plaats drijft IJsland door tektonische bewegingen schoksgewijs met een gemiddelde snelheid van 1 à 2 cm per jaar uit elkaar, waar diverse fenomenen van getuigen: diepe kloven gevuld met zeer koud en helder water gevoed vanuit ondergrondse waterbronnen, fissuren, barsten, watervallen, verzakkingen en breukvlakken. 

13 gedachtes over “De Kloof tussen de continenten

  1. Heel indrukwekkend, ik wist niet dat de continentale breuklijn op IJsland het daglicht ziet. Wel een speciale gedachte om daar te lopen want hoe traag het ook naar onze tijdsnormen gebeurt, de continenten drijven nog steeds verder van elkaar weg….

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s