IJsland in Oud-Velsen

Een dorpje met geschiedenis. Hier schreef ik al eens over de aanleg van het Noordzeekanaal waarbij de helft van het dorp in het water verdween. En ook over de kerk.

Nu kwamen fotomaatje M en ik op het kerkhof graven tegen van mannen die het leven hebben gelaten bij het graven van het Noordzeekanaal.

Een kijkje in de Engelmunduskerk leerde ons, dat dit één van de oudste kerken is van Holland. Al vanaf de 8e eeuw komen hier mensen naar de kerk. Bovendien zijn er grafstenen te zien van het echtpaar Willem van Brederode en zijn vrouw Hillegonda van Voorne uit de 13e eeuw. Hij was de 2e heer van het kasteel Brederode in Santpoort-zuid. Ze waren hier in Oud-Velsen regelmatige kerkgangers. De ruïne in Santpoort is nog steeds te bezoeken.

De kerk is nog in gebruik door de Protestantse Kerk, maar vandaag was er ook een tentoonstelling te zien van wandtextiel gemaakt door Nora van Klingeren. Het had mijn aandacht getrokken, omdat haar werk was geïnspireerd op IJsland. In sommige werken is IJslandse schapenwol gebruikt. Ze heeft ook in IJsland een kort tijdje gewerkt. De totale tentoonstelling is een aanklacht tegen de klimaatverandering. Het werk is een combinatie van vilt met zijde. Zij heeft naar mijn idee de IJslandse kleuren prachtig getroffen! Basaltblokken zijn o.a. inspiratiebron,

gletsjers,

watervallen,

en heel actueel de lavastromen van een werkende vulkaan.

Ook de IJslander zelf werd verwerkt.

Afsluitend liepen we nog even door de schilderachtige straatjes rondom de kerk.

10 gedachtes over “IJsland in Oud-Velsen

  1. Een mooi dorp maar met een deels droef einde dus…. De tentoonstelling lijkt me zeker de moeite van een bezoek waard. Vooral ook omdat het de klimaatproblemen maar weer eens onder de aandacht brengt (en voor jou natuurlijk vanwege de link met IJsland).
    Groetjes en nog een fijne dag gewenst.

    Geliked door 1 persoon

  2. Leuk. Ik ben ook geboren en opgegroeid in IJmuiden, net als Staartje. Wij hebben onze trouwfoto’s in Oud Velsen laten maken, dus het is leuk om hier weer wat foto’s te zien.
    De tentoonstelling lijkt me prachtig en ik snap dat jij er heen wilde.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s