Alleen maar regen

Als het niet geregend had, zou ons stadsbezoek aan Boulogne-sur-Mer er heel anders hebben uitgezien. Vanonder een paraplu fotograferen is wat armoedig en onhandig.

We zochten dus ons heil in binnen activiteiten. Eerst was dat de Onze-Lieve-Vrouwe basiliek van Boulogne-sur-Mer. De buitenkant stond in de steigers

en die steigers moeten binnen ook wel snel opgebouwd worden, gezien alle achterstallig onderhoud daar.

De basiliek Notre-Dame van Boulogne-sur-Mer, geïnspireerd door de Sint-Pieterskerk van Londen, Les Invalides, het Panthéon en de Sint-Pieterskerk van Rome is verrassend vanwege de unieke bouwstijl,

maar waarom hebben ze zo’n mooie kathedraal in zo’n staat van verval laten komen, vraag je je af.

En nog opmerkelijker: onder de basiliek ligt één van de grootste grafkelders van Frankrijk. Een doolhof van 1400 m² met de meest prachtige werken. In 1827, wanneer er begonnen wordt met het bouwen van de basiliek op de resten van de oude middeleeuwse kerk, komt er een uitstekend bewaard gebleven Romeins graf tevoorschijn. Men heeft bij het ontdekken van die vondst besloten het werk van onze voorouders voort te zetten. Rond de oorspronkelijke grafkelder ligt nu dan ook een grafkelder uit de 19e eeuw. Deze verrassende wirwar, waar heel de geschiedenis van de stad te vinden is, kun je dus bezoeken. Bij elke ruimte waan je je in een ander tijdperk. Opgravingen in 2012 hebben geleid tot de ontdekking van bijzondere schatten zoals een muur uit de Oudheid, bewijs dat er een eeuw voor ons tijdperk een Romeinse nederzetting bestond in Boulogne-sur-Mer. Bekijk hieronder de slideshow voor een korte impressie van het indrukwekkende geheel .

15 gedachtes over “Alleen maar regen

 1. Ja die crypte was ‘n flink portie terug in de tijd, iets wat ik de laatste dagen ook heb gedaan; op zoek naar de Godde’s uit Boulogne en het Opaal gebied. Ik zit al in 1500 en kom er zelfs één tegen uit Audinghen waar we gelogeerd hebben.

  Like

 2. Je ziet overal steeds meer vervallen kerken. In sommige gemeenten staan enorme gebouwen, waarbij je je afvraagt wie er ooit zo gek geweest is om die daar te zetten. Ieniemienie dorpje met gigantische basiliek, bijvoorbeeld.
  Zo ook zeer de moeite waard: de Belgische grensgemeente Bon Secours, deelgemeente van Péruwelz. Gemeente met pakweg 1500 inwoners, er staat een gi-gan-tische basiliek. Nu ook, eindelijk, in de steigers, want het ding was behoorlijk vervallen. Maar zo’n zalig zicht als je België binnenrijdt vanuit Frankrijk, een lange rechte weg met de basiliek recht voor je.
  Ik hou daar wel van, van die vergane glorie.
  Maar inderdaad jammer dat dat allemaal staat te verkommeren.
  Genoten van de foto’s van je tripje naar de Opaalkust trouwens. Ik kom daar ook zo graag.

  Geliked door 2 people

 3. Indrukwekkende reeds over de basiliek, echt heel mooi. Wij bezochten Boulogne sur Mer en ja, het was ook bij slecht weer. We vonden de stad eerder deprimerend en we hadden er evenmin een veilig gevoel. Men stond er openlijk te dealen in bepaalde straten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s