Tegenstelling: trots – beschaamd

Op het plein, de Roode Steen in Hoorn staat het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. De man is hier geboren en wordt gezien als één van de grondleggers van de Verenigde Oostindische Compagnie, die met hun handeldrijven met de Oost Nederland groot en rijk gemaakt hebben.

Een informatiebord op de sokkel van het beeld laat zien, dat we tegenwoordig minder trots op hem en zijn daden zijn. De nieuwe tekst eert Coen vanwege de kolonisatie van Nederlands Oost-Indië, maar vertelt ook over de wandaden op de Banda-eilanden. (de foto is vanuit een vreemd standpunt, maar ik had even niets anders)

Hier lees je wat anderen bedachten bij deze tegenstelling.

11 gedachtes over “Tegenstelling: trots – beschaamd

    1. In de tijd van Coen was dat soort gedrag kennelijk normaal, nu denken we daar anders over, maar we hoeven ons niet schuldig te gaan voelen over dingen uit die tijd. Trouwens de boeren en lagere standen in eigen land hadden het toen ook echt niet zo fijn. Trouwens op je foto lijkt J.P. een feestmuts te dragen (de spits van die kerk) Ik wens je een fijne dinsdag toe.

      Geliked door 2 people

  1. Ook een heel goede invulling Jeanne…

    En ja ik vind het bespottelijk dat we nu op de knieën moeten voor iets dat verre voorvaderen hebben gedaan… we gaan toch nu ook niet van een Duitser eisen dat hij dat doet. Geschiedenis is zoals die is… en dat dat niet rozengeur en maneschijn was kan iedereen bedenken toch.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s