Boeken en de ziel

Wij hebben redelijk veel boeken in huis. Gek genoeg, of misschien ook niet, is er een tweedeling in de kasten. Er zijn boeken, die Sjaak las en boeken, die ik las, maar er zijn niet heel veel boeken, die wij allebei gelezen hebben. Ook is het zo, dat de kasten onderhand uitpuilen. Er kan niks meer bij. Niet, dat ik zoveel lees, de laatste tijd eigenlijk helemaal niet, maar het feit dient zich aan, dat de ruimte te krap is geworden. Wat te doen met de boeken? Sjaak is er niet meer en het is duidelijk, dat ik ‘zijn’ boeken sowieso niet ga lezen.

Er werd een rommel/boekenmarkt in het dorp georganiseerd. Misschien een mooie gelegenheid om wat op te ruimen. Ik had als plan opgevat om in eerste instantie de boeken op mijn werkkamer eens zoveel mogelijk op alfabet neer te gaan zetten. Daarbij zouden alle boeken door mijn handen gaan en kon ik meteen eens een doekje overal over halen, wat ook geen overbodige luxe zou zijn. Ik begon ijverig met ‘mijn’ boeken. Twee dozen gingen naar de rommelmarkt, maar de rest bleef in de kast. De romans op alfabet en en er ontstonden nog wat andere sorteringen , zoals boeken over filosofische en ethische kwesties, historisch getinte boeken en boeken met een literaire inslag. Een aantal boeken, ooit door Sjaak aangeschaft, wekten nu zowaar mijn leesinteresse op. Ook besefte ik weer eens, hoeveel die man gelezen heeft in zijn leven. Het leuke van een verschillend soort leesinteresse is wel, dat je het met elkaar hebt over wat je gelezen hebt. Van een aantal van de filosofische boeken, staan me de gesprekken nog bij. Zo’n mooie herinneringen.

Nadat ik de kasten in mijn werkkamer had doorgespit blijven er nog twee kasten over, die van Sjaak’s werkkamer en die in de huiskamer. Ik kon er maar niet aan beginnen. Mijn gevoel speelde op, ik werd er verdrietig van, als ik eraan dacht, dat ik er iets mee moest doen.

Voor wat afleiding ging ik naar de film en daarin was een scene van een huis, dat leeggemaakt moest worden, vanwege een zeer belezen iemand, die naar een verpleeghuis moest en een zeldzame vorm van dementie had. De dochter van de man ontfermde zich over het opruimen van de boeken. Zij kwam op een gegeven moment tot de conclusie, dat het voor haar voelde dat zij dichter bij haar vader was, als ze zichzelf omringde door zijn boeken, dan dat ze fysiek hem opzocht in het tehuis. Ze zei: die boeken, dat is zijn ziel. Opeens weet ik nu, wat ik met de boeken ga doen in ons huis: NIETS. Ik wil Sjaak’s ziel niet kwijt!

26 gedachtes over “Boeken en de ziel

 1. Goed besluit, ik weet niet wat er met mijn boeken gaat gebeuren als ik uit de tijd ben, misschien dat mijn zoon er een aantal mee zal nemen. Maar dat moeten zoon en dochter samen maar uitmaken. Mijn zoon is meer een boekenmens dan mijn dochter, maar misschien wil zij er ook een aantal, dat zoeken ze maar uit als ik er niet meer ben.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een mooie en herkenbare tekst, Jeanne. Ik wens jou rust en troost toe, tussen de boeken van Sjaak, OOK als je er ooit toe besluit om toch wat ruimte te scheppen. Het is ook nog erg vroeg. Zijn heengaan is nog zo vers… Je hebt een wijs besluit genomen. Liefs van H en H.

  >

  Like

 3. ik heb naast mijn interesse boeken ook nog veel werkgerelateerde boeken. Die zou mijn vrouw niet bewaren. Voor de rest lezen we veel hetzelfde. Ik vind het een goed besluit, weggooien kan altijd nog, daar is het nu nog veel te vroeg voor.

  Geliked door 1 persoon

 4. Lijkt me een wijs besluit, al is het voor iedereen anders waar je wel en niet makkelijk afstand van kunt doen. Ooit zul je er misschien geleidelijk wel van wat boeken afscheid kunnen nemen omdat je er iemand een plezier mee kunt doen, maar dat is dan veel minder ingrijpend dan ineens alles weg doen.
  IK had een probleem met de dikke vesten die Henk de laatste jaren graag droeg. Echt een grote stapel die ik niet weg kon doen. Kinderen en kleinkinderen wilde echter graag ieder een vest hebben om “even aan te schieten als je even de tuin in moet”. Zo kom ik alle vesten af en toe nog tegen maar zijn ze wél uit de kast verdwenen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s