De ontdekking van het Sluishuis

Heel veel fotografen zijn ons al voorgegaan. Dan denk je, wat heb ik aan al die gemaakte foto’s, die je langs ziet gaan op Facebook en Instagram nog toe te voegen? Maar ik heb geen tel spijt gehad van mijn uitstapje met wat fotomaatjes naar IJburg. Het is duidelijk, dat foto’s bekijken of lijfelijk aanwezig zijn op de plek toch een heel andere ervaring is. We waren daar gewoon op ontdekking van het Sluishuis. Je voelt en ziet hoe het gebouw is neergezet in de ruimte. Het is vanaf alle kanten interessant en fotogeniek. Je blijft kijken naar een onovertroffen lijnenspel.

We liepen helemaal om het gebouw heen. Het basisidee van dit bouwwerk is de kubus met een open binnenplaats, wat bijvoorbeeld Limburgse boerderijen ook hebben. Maar hoe anders is de verdere uitvoering van het Sluishuis. Meteen vallen de afgesneden hoeken op, waarvan de ene kant afloopt naar het water richting de laagbouw van IJburg

en aan de andere kant een poort boven het water vormt, net zoals opengaande sluizen.

Dat zorgt vanaf het binnenplein voor een panoramisch uitzicht over ’t IJ

en voor een overhangende punt boven het water. Het gebouw lijkt te balanceren.

Wij waren er met zonnig weer. Dat leverde mooie schaduwpartijen op. Dit en het mooie winterlicht lieten mij zien, dat zelfs op één middag de aanblik van dit gebouw al steeds veranderd.

Je kunt er ook nog naar boven. Een ervaring apart. Eerst al die hoge trap.

Dan het dak

met het uitzicht rondom. Fantastisch. Het gebouw is gewoon een attractie om nog eens terug te komen!

De Deense Bjarke Ingels is de architect. Hij is wereldberoemd en heeft over heel de wereld adembenemende gebouwen ontworpen, van wolkenkrabbers, zoals Vancouver Housewaterfront parels in New York tot het hoofdkantoor van Google in Londen – en natuurlijk vind je zijn fraaie architectuur ook overal in Denemarken.

17 gedachtes over “De ontdekking van het Sluishuis

  1. Wat ‘n spectaculair ontwerp en ‘n geniale architect, hier kan ik geen genoeg van krijgen.
    Mooi vastgelegd Jeanne, wat hebben we ook geboft met het weer.
    En die trap …..pfffff……

    Geliked door 1 persoon

  2. Echt een mooi bouwgevalletje. Ik kan me voorstellen dat mensen daar willen wonen. Het hele gebouw straalt leven uit. Jouw prachtige foto’s maken dat duidelijk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s