Architectuur

Lopend door Amsterdam Noord, in de wijk Overhoeks, waar overal hoge gebouwen de grond uit worden gestampt, liep ik langs een opvallend hoekig, minder hoog bouwwerk. Het bleek een middelbare school te zijn, het Hyperion lyceum. De vormen en de kleur hadden direct mijn aandacht. Wat een mooie school leek me dat!

Op het internet vond ik de achterliggende gedachtes om het schoolgebouw zo te maken, als het nu is.

Ector Hoogstad Architecten ontwierp een onderwijsgebouw, dat naar eigen zeggen, gaat over zelfontplooiing en het maken van een thuisbasis die uitdaagt tot denken. De onconventionele bouw en ongrijpbare omgeving is ontwikkeld om de leerlingen te prikkelen, te stimuleren, te inspireren en uit te dagen. Zo past het gebouw bij de VWO-school, die leerlingen wil begeleiden tot empathische denkers en doeners met een actieve maatschappelijke betrokkenheid. Mooie woorden, waarvan ik hoop, dat ze bewaarheid worden.

Binnen lijkt het gebouw me ook heel interessant. Het heeft een atrium en een buitenroute van onderling verbonden buitenruimtes. Er is verder geen schoolplein maar de terrassen zijn er voor dat doel. Binnen zijn er allerlei hoekjes en een glijbaan. Hoe leuk is dat?

9 gedachtes over “Architectuur

  1. Als de lessen op dat lyceum net zo speels worden gebracht als de vorm van de school is het helemaal passend zou ik zo denken. Een mooi gebouw dat is het zeker. Mijn oude lyceum was ook qua gebouw erg bejaard, mijn vader had nog op dezelfde school gezeten en ik heb zelfs nog een leraar gehad die mijn vader ook les gaf :0 Voor vandaag een fijne donderdag gewenst.

    Geliked door 1 persoon

  2. Over de laatste schoo, waar ik les gegeven heb was ook diep nagedacht, maar dan vooral over de binnenruimtes en het materiaal aan de buitenkant. En toch voel je het, heeft het sfeer, als er een gebouw is neergezet met een diepere gedachte erachter. Jouw foto’s geven een mooi beeld van deze school.

    Like

  3. Ik vond een filmpje omdat ik het niet helemaal begreep, maar de grote toren erachter hoort er niet bij dus en niet alles is al naar wens begrijp ik. Mooi is het zeker als je binnen kijkt, al heb ik een glijbaan nooit gemist op de ULO waarop ik zat. šŸ˜‰

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s