Samuel Fosso

Bij ons bezoek aan Huis Marseille hingen alle zalen in het gebouw vol met portretfotografie door Samuel Fosso. Hij is afkomstig uit de stad Bangui in de Centraal Afrikaanse republiek. Al op 13 jarige leeftijd richtte hij daar zijn eigen fotostudio op.

Je ziet hier in Huis Marseille het verhaal van Afrika, dat Fosso met zijn foto’s wil vertellen. De serie Le rève de mon grandpère spreekt voor zich:

African spirits, waarin hij veertien zwarte vrijheidsstrijders, politieke leiders en kunstenaars die opkwamen voor gelijke rechten, laat zien, zoals Martin Luther King, Haile Selassie, Kwame Nkrumah en Angela Davis.

Een serie pausen getiteld The black pope

Emperor of Africa een soort politieke aanklacht.

Een serie genaamd 70’s lifestyle.

Het bijzondere van deze tentoonstelling is, dat al deze fotoseries uiteraard gemaakt zijn door Samuel Fosso, maar als je goed kijkt, zie je, dat hij het ook allemaal zelf is, behalve de beelden van de bovenste fotocollage. Dat was een onderdeel van zijn commerciële opdrachten, waar hij in het begin zijn geld mee verdiende. In zijn vrije tijd poseerde Fosso echter bijna twee decennia lang in zijn eigen studio en maakte zelfportretten.

Hij werd in het begin geïnspireerd door poptijdschriften. Zo is dit portret onmiskenbaar Michael Jackson.

Hij had veel gevoel voor stijl en vroeg lokale ambachtslieden om kostuums en accessoires te maken. De achtergronden ontwierp hijzelf. Ik vind het ook enorm knap, hoe goed Samuel Fosso lichaamshoudingen en gezichtsuitdrukkingen kan treffen. Je gelooft echt niet, dat het steeds om dezelfde man gaat, die je ziet!

Een politieke statement maakte hij met een fotoserie Memoires d’un ami, waarbij hij zich voorstelt hoe een vriend de laatste dagen doorbracht in gevangenschap, voordat hij vermoord werd door de gewapende politie van de Centraal Afrikaanse republiek.

Ook in de verschillende uniformen van het Senegalese leger komt hij geloofwaardig over.

Kortom, ik vond het een ongelooflijk meesterwerk, wat die Samuel Fosso hier neergezet heeft. Naast een goed fotograaf is hij een goed acteur, fotomodel en stylist.

De tentoonstelling ‘Samuel Fosso’ is nog t/m 12 maart 2023 te zien.

10 gedachtes over “Samuel Fosso

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s