Koepelgevangenis

De koepelgevangenis van Haarlem was altijd een begrip, maar het is al lang geen gevangenis meer. Inmiddels is het na jarenlange verbouwing opnieuw ingericht en heeft het gebouw hele andere bestemmingen gekregen. Allerlei kantoren en onderwijsinstellingen hebben er een plek gevonden. Bovendien is de naam van het gebouw omgedoopt tot Filmkoepel en zit in de kelderruimte een heuse bioscoop. Ik hou ervan als zo’n mooi industrieel gebouw hergebruikt wordt.

Je kunt er dus gewoon naar binnen lopen. In de oorspronkelijk gigantisch grote ronde ruimte staan nu glazen kantoorunits. Op zich niet zo mooi, maar wel praktisch, zodat je de ruimte die er onder de koepel zit ook echt kunt gebruiken. Voor horeca is er ook ruimte en samen met vriendinnen C en I dronk ik daar een genoeglijk kopje koffie.

Ondertussen genietend van het uitzicht, want gelukkig kon je tussendoor nog wel een glimp opvangen van de oorspronkelijke cellengalerijen. Die geschiedenis gaat zo niet verloren.

Details zijn er ook nog.

Eén cel was nog daadwerkelijk als cel ingericht en toegankelijk voor publiek. Het was de cel, waar aan het eind van de tweede wereldoorlog communiste en verzetstrijdster, Hannie Schaft, het meisje met het rode haar, heeft vastgezeten, vlak voordat ze in de duinen bij Overveen werd gefusilleerd door de Duitsers. Best heftig om te zien, een mooi monument zo.

17 gedachtes over “Koepelgevangenis

 1. Op zich misschien niet zo mooi die verbouwing, maar jij laat door je manier van fotograferen toch nog heel veel moois zien. Goed ook dat zo’n gebouw wordt bewaard met toch nog stukjes geschiedenis om niet te vergeten.

  Like

 2. Origineler dan dit, zag ik het nooit….. geweldig hoe men deze gevangenis nu een heel andere bestemming gaf. Ook architectonisch is het een zeer bijzonder gebouw. Bedankt om dit onder de aandacht te brengen.

  Like

 3. Mooie mix van toen en nu. Je foto’s geven een goeie indruk.
  Als we de neus nog eens naar Haarlem richten, moet dit gebouw zeker op het lijstje, helaas gaat alles niet meer zo van een leien dakje. Woensdag naar de Fabrique des Lumieres, maar dat moet dan wel met het OV vanaf het CS.
  Een paar jaar geleden zouden we dat stuk gewoon hebben gelopen. Begrijp me niet verkeerd, ik bedoel dit niet als klaagzang.

  Geliked door 1 persoon

 4. In Leeuwarden is de Blokhuisgevangenis ook omgebouwd tot iets cultureels, maar toch blijf ik het toch een ietwat vreemde sfeer vinden die er hangt. Dat heb ik ook met deze foto’s. Wel mooi, maar ook iets vreemds.

  Geliked door 1 persoon

 5. Tijdens monumentendag heb ik de koepel ook bezocht en natuurlijk van buiten en binnen op de foto gezet. Zo’n apart gebouw vraagt daar om. Er waren toen alleen veel mensen en heb ik de cel van Hannie niet bezocht. Mooie toevoeging. Als ik er over bericht, dan plaats ik een link naar dit bericht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s