Verzopen park

Door de vele regen van de laatste tijd, zie je overal hoge waterstanden. De weilanden in de polders om ons heen zijn erg nat. Omdat de waterstand daar kunstmatig geregeld wordt met lozingen op het IJsselmeer, komt dat wel goed.

Maar in ons park, het burgemeester van Oorschot plantsoen mag je toch wel van wateroverlast spreken.

Lang niet alle paden zijn meer begaanbaar of je moet laarzen aan trekken.

Tussen de bomen en struiken staat het bijna overal blank. Eigenlijk gebeurt dit bijna elk jaar wel eens.

Ons dorp en dus ook het park ligt buiten de polder, dus hier gaat het centraal regelen van de waterstand niet op. De natuur moet hier zelf zijn werk doen. Maar het dorp zelf ligt boven N.A.P. maar voor het park is het een ander verhaal.

Het hoge water in dat park is wel te herleiden tot de geschiedenis. Pas in de jaren dertig van de vorige eeuw is het park aangelegd. Voordien was het een meertje ‘De Harn’, dat ’s winters met ijs een geliefde ijsbaan was voor het dorp.

In het kader van de werkverschaffing werd ‘De Harn’ opgehoogd met baggerspecie uit de Purmerringvaart en kwam er tot groot ongenoegen van onze ijsbaanclub een einde aan de mooie ijsbaan. Maar als ik daar nu kijk beginnen sommige stukken weer erg op een meer te lijken.

(Bron foto: Uit boekje Ilpendam, zo ’t was, zo ’t is. IJsbaan ‘De Harn’ in 1929 met dorpsgenoten Gerard de Jong en Aart Box in starthouding )

15 gedachtes over “Verzopen park

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s