Vogelhut

Uit mezelf zou ik er niet naar toe gegaan zijn, maar als je wordt uitgenodigd, omdat er iemand uitvalt, zeg ik geen nee. Dus zat ik al vroeg op de dag (vóór 9 uur) samen met fotomaat F in een vogelhut op 8 minuten fietsen bij mij vandaan. Voor mij was het dus een thuiswedstrijd. Ik ken het bos, het ligt op mijn wandelroute. Het leek me nou niet het toppunt van vogelrijkdom, maar wie weet zou mijn oordeel veranderen.

Ik was er wel al eens gaan kijken, nieuwsgierig als ik ben en ook daarom was ik niet onverdeeld enthousiast, hoewel ik toen op afstand bleef, want zo’n hut heeft camerabewaking en ligt erg verstopt. De eigenaar heeft een bepaalde setting gecreëerd met een waterpartij, bomenstronken en takken, zodat het de vogels lokt en ze ook nog eens goed tot hun recht komen voor de foto. Er lag een prooi om roofvogels te lokken. Verder wordt er dan wat voer gestrooid. Je beïnvloed de natuur dus wel enigszins. Zelf ga je dan verscholen in de hut zitten met de cameralens naar buiten, om de vogels niet af te schrikken.

Om te beginnen was het een enorme blubberbende om bij de hut te komen. Zo nat en smerig ben ik in lang niet geweest.

Uiteindelijk kon het wachten en vogels begluren beginnen. Dat heeft iets spannends en rustgevends tegelijk. Je moet voortdurend alert zijn, want de vogels zijn overbeweeglijk. Ze gaan echt niet poseren, dus aan jou om snel te reageren. We zagen genoeg vogels, maar het waren eigenlijk de huis-tuin-en-keuken vogels. Zoals veel kool- en pimpelmeesjes.

Geen enkele echt bijzondere kwam langs, of het moet de grote bonte specht zijn. Maar daar zaten er op een gegeven moment wel vier tegelijk rond het vijvertje. Dan wordt het ook een gewone vogel. Het mannetje met zijn rode petje

en het vrouwtje zonder.

Af en toe kwamen er een paar vinkjes

Een Vlaamse gaai blijft een mooie vogel.

Menneer en mevrouw merel waren er ook.

Het roodborstje bracht wat kleur in de sombere dag.

We hoorden nog een buizerd en hoopten, dat hij op de dode duif af zou komen, maar helaas, deze prooi werd niet aangeraakt van daag.

Jammer genoeg werd ik bevestigd in mijn vooroordeel: een hut waar weinig te beleven valt, hoewel de gewone vogels natuurlijk ook mooi zijn om te bekijken.

18 gedachtes over “Vogelhut

 1. Jammer dat er niet veel te beleven viel bij deze hut en dat het aantal vogels een beetje tegen viel. Toch kun je er mooie foto’s schieten. Heb al geregeld in diverse hutten gezeten en daarbij de prachtigste platen mogen schieten. En ik kan heel erg genieten van de rust in zo’n hut. Het even met niets anders bezig zijn dan wat er voor je lens gebeurd. De telefoon op stil en genieten van de (bos) geluiden om je heen. Ik kijk er dan ook ieder jaar weer naar uit als we een hutje gaan bezoeken 🙂

  Like

 2. Zelfs aan de achterkant van mijn stadse flat, uitkijkend op een parkeerplaats, maar wel een paar bomen, heb ik deze vogels allemaal wel eens gezien. Maar toch wel leuk om ze zo te kunnen bespieden en fotograferen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hi Jeanne. Ik ben er verleden jaar geweest en ik herken je opmerkingen. Maar de hut is er nog niet zo lang. Mogelijk komen er in de toekomst meer vogels. Maar wat tegels of anders om de vijver zou welkom zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. In een natuurgebied bij ons in de buurt, zijn wij sinds kort ook verblijd met een heuse vogelkijkhut. Pas geleden kwam ik er voorbij tijdens mijn wandeling daar, dus bracht ik een bezoek. Volgens mij hoort de blubber er bij want die hebben wij hier ook. Jij hebt in ieder geval mooie foto’s kunnen maken, en misschien heb je een volgend keer meer geluk met een bezoekende roofvogel🤓🔎👓

  Like

   1. Fijn, dat het gezellig was in de hut, mooie foto’s, Jeanne. In zo een hut kun je toch wat rustiger de vogels observeren en fotograferen, dan in het bos.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s