Venetiaans Carnaval

Met mijn Carnavals-achtergrond in Limburg was ik wel benieuwd naar dit Venetiaanse Carnaval. Dat het onvergelijkbaar was, werd me al snel duidelijk. Ik besef natuurlijk, dat ik hier als toerist ben en dus van een afstand toekijk. Wat mij opviel was, dat ik de eerste drie dagen van ons verblijf geen muziek gehoord heb. Het schijnt, dat er wel gemaskerde bals zijn op sjieke en dure locaties. Op straat waren er weinig mensen verkleed. Maar degenen die verkleed waren deden dat in rijk gedecoreerde kostuums uit de 16e, 17e of 18e eeuw.  De meesten droegen daarbij dan ook nog een typisch Venetiaans masker.

Dit gebruik is al eeuwen geleden ontstaan. Toen lapten royals, adel en charlatans voor een paar weken alle fatsoensregels aan hun laars tijdens het beroemde en beruchte carnaval in deze Noord-Italiaanse stad. Veilig verborgen achter maskers, dat wel. De zedeloosheid uit die dagen is wel weg. Het is nu vooral zien en gezien worden. Iedereen kan heel gemakkelijk zo’n verkleed persoon vragen om te poseren. Dus voor ons fotografen is het een walhalla. We kregen de opdracht om de flitser te gebruiken. Dat had ik nog nooit gedaan, maar na de beginnersschroom was het erg leuk om te doen. Mét flitser, zie je opeens de ogen in de zwarte gaten. Is toch leuker.

Het is bovendien een fraai gezicht als je die mensen met van die mooie kostuums ziet lopen in dat decor van oude stijlvolle gebouwen.

Je bent daar, zeker tijdens de carnavalsdagen niet alleen. Je hebt dan ook altijd andere mensen erbij in beeld. Ik maakte soms maar van de nood een deugd en zoomde wat uit, zodat je ook een beeld krijgt van wat er rondom zo’n model gaande is.

Om een wat verstilder beeld te krijgen was het de bedoeling om de waterkant op te zoeken van het eiland San Giorgio Maggiore aan de overkant. Met de ondergaande zon en water op de achtergrond zou je daar de perfecte plaatjes van de modellen kunnen schieten. Helaas, zware bewolking en opkomende zee mist waren spelbrekers, dus bleef de kade leeg.

We moesten met minder genoegen nemen.  Maar terug aan de stadskant hadden we geen gebrek aan onderwerpen.  Er poseerden modellen in familie-of groepsverband.

in tweetallen

of alleen

Je kunt niet alles hebben. De achtergrond was dan maar iets minder verantwoord, dit was ook al een feest.

20 gedachtes over “Venetiaans Carnaval

  1. Prachtig, Jeanne. De mensen doen dus blijkbaar niet moeilijk, als je ze wil fotograferen. Dat maakt het een stuk eenvoudiger. De drukte eromheen vind ik niet storend. Zo is het daar nu eenmaal. Je hebt een produktieve week gehad…

    Geliked door 1 persoon

  2. Waanzinnig mooie kostuums, die zouden ook zeker prachtige detailfoto’s opleveren. Heel jammer die drukte maar ik snap wel dat het niet anders kan. Je zult best wel moeite hebben moeten doen om in ieder geval iets in beeld te krijgen, goed gelukt als overzicht.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s