Kamp Amersfoort, buitenmuseum

Met mijn nicht G bezochten we het terrein en museum van Kamp Amersfoort. Je loopt over een lang recht pad met aan het eind een het monument van het kamp. Dat pad blijkt gegraven door Joodse gevangenen. Met het uitgegraven zand wierp men wallen op aan de zijkanten. Met de rest van het zand werd het kamp opgebouwd tussen 1941 en 1945.

De plek waar het beeld de Stenen Man staat was in WOII de fusillade plaats. De heftige geschiedenis van deze plek dringt langzaam door. Op deze plek worden jaarlijks alle overledenen herdacht.

Er bleek aan het eind van de schietbaan een massagraf te zijn. Het landje is er nog, de overleden zijn herbegraven.

In het bos kwamen we ook nog de restanten tegen van een lijkenhuisje. Wat onvoorstelbare gruwelijke geschiedenis schuilt hier in de stenen.

Volgens goed Joods gebruik liggen er stenen van mensen, die deze plek bezochten.

En het roodborstje keek mee

Er zijn in dit bos, het buitenterrein nog meer sporen te vinden van die gruwelijke oorlogstijd. Wij gingen nu eerst naar het binnenmuseum van Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

11 gedachtes over “Kamp Amersfoort, buitenmuseum

  1. Daar ben ik nooit geweest wel heb ik kamp Westerbork bezocht, en als je dan denkt aan al die mensen die daar werden opgesloten terwijl ze niets hadden gedaan, maar alleen omdat ze waren die ze waren. En dan op de trein richting hun dood in het oosten werden gepropt, dan krijg je het koud zelfs in de warmte van de zomer.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s