Rondom CS Amsterdam

Het gebied rondom het Centraal Station heeft een ware metamorfose ondergaan. Op de plek, waar zolang ik weet, altijd een rommelige waterkant was, is na een periode van verbouwing een prachtige boulevard verrezen aan het IJ. Daar gingen fotomaatje M en ik vandaag eens poolshoogte nemen.

En wat een allure heeft de achterkant nu al! Op deze koude dag was het nog leeg en ruim, maar wat zal het hier binnenkort heerlijk toeven zijn in de avondzon.

Deze meneer had nu zijn plekje al gevonden en lag er comfortabel bij.

Maar de grootste metamorfose is toch wel, dat er geen fiets meer te bekennen is. Aan de zijkant van het station is de gigantische fietsflat verdwenen. Maar ook alle fietsen, die los en vastzaten aan brugleuningen en aan de reling langs het water zijn er niet meer. Hoe heeft men dit voor elkaar gekregen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet je dus onder de grond. Aan de voorkant van het Centraal Station ligt nu een prachtige fietskelder van gigantische afmetingen. Die liet ik hier al eens zien. Maar aan de achterkant zit ook een fietskelder onder de grond. Deze kelder toont in eerste instantie iets eenvoudiger, maar hier heeft men toch ook getoverd met licht en lijnenspel.

Als gevolg van alle verbouwingen boven en onder de grond lijkt het net, alsof dit gebouwtje daar ook nieuw is neergezet, maar niets is minder waar. Dit is namelijk the Pancake House. In dit gebouw uit 1933 was oorspronkelijk een rederijkantoor gevestigd. Sinds 2002 is het een rijksmonument. 

Dat betekent dat het restaurantje er al jaren staat, maar het viel weg in de rommelige omgeving. Nu mag het schitteren en zullen bezoekers het nóg beter weten te vinden, want in de ronde glaskoepel heb je subliem zicht over ’t IJ.

11 gedachtes over “Rondom CS Amsterdam

  1. Wat leuk! Ik geniet altijd van het ‘nieuwe’ CS. Zo mooi geworden. De boulevard heb ik nog niet gezien. Maar het ziet er prachtig uit. Dank voor de tip. Ik stap weer eens uit op CS

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s