Het seizoen is geopend

De oproep om weer te komen helpen in de insectentuin is een teken, dat de natuur is ontwaakt en alles weer is gaan groeien. Dan mogen de vrijwilligers in actie komen in de insectentuin, want dat groeien van de planten daar moet wel gereguleerd worden. Welk plantje/onkruid mag zich wel ontpoppen en wat moet in de kiem gesmoord worden. Ik hoop dit nieuwe seizoen weer veel te leren over planten waar insecten en andere dieren gek op zijn en welke niet, over het evenwicht in zo’n insectentuin en wie weet wat nog allemaal meer.

De dag begon stervenskoud, maar gelukkig klaarde het na de middag op en konden we zelfs onze jassen uitdoen, toen we in de tuin bezig waren. Onkruid wieden zorgt er ook wel voor, dat je het warm krijgt, maar het zonnetje ging er zelfs nog eens bij schijnen. De tuin ligt  luw, dus het waren even ideale werkomstandigheden. Er is flink wat spul verwijderd, verdorde takken, gras, zevenblad en zo meer. 

En we verwonderden ons nu al over wat er al allemaal opkomt na zo’n winterperiode. Tulpenbollen van een prachtige soort zijn vorig jaar geschonken door de gemeente en zijn nu de zonnetjes in de tuin.

Blauwe druifjes komen al voor het derde jaar op rij op, zonder er verder iets aan te doen, dan die ene keer in de grond stoppen.

Maar ook de fritillaria oftewel kievitsbloem is gesignaleerd,

het look zonder look,

en de Bergenia.

Je ziet dat wilde en cultuurplanten hier naast elkaar mogen groeien. Alles met dat ene doel: insecten lokken. Ik zag vanmiddag een enkele vlinder, lieve-heers-beestje en een hommelsoort. het zal de komende periode wel drukker worden met insecten, als het bijenhotel ontwaakt. Ik hou jullie op de hoogte! Want vanaf nu wordt er weer wekelijks in de tuin gewerkt!

13 gedachtes over “Het seizoen is geopend

  1. Heerlijk om hier te mogen werken. Die bauwe druifjes blijven wel komen, gaan zich zelfs vermeerderen. En de kievitsbloem (fritillaria) is ook een bolletje, net als de blauwe druif.

    Like

  2. Mooi allemaal. Ik zie geen kardinaalsmuts, dat is een struik, maar wel een kievitsbloem.die het hier in Zuid-Limburg niet doet want hij is een kalkhater.In Hoogeveen heb ik hem uitbundig zien bloeien in alle openbare plantsoenen en veldjes.

    Fialas.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s