Gemaal De Poel

Langs de dijk tussen Monnickendam en Marken bekeken M en ik het net officieel geopende gemaal De Poel. Toen we er langs reden, viel ons de muur met het gedicht op. Daar moesten we meer van weten!

Het zo vertrouwde oude gemaal staat een paar honderd meter verderop. Ook met een gedicht op de muur. Dat had destijds te maken met een serie gedichten, die door alle kernen van de gemeente waren te lezen op huizen en muren. Nu was er een wedstrijd uitgeschreven onder dichters van Waterland en dit gedicht ‘visitekaartje’ was de winnaar.

Het oude gemaal was blijkbaar aan vervanging toe. Dit nieuwe gemaal regelt het waterpeil van kanalen en vaarten in het gebied tussen Monnickendam, Purmerend, Landsmeer en Schellingwoude. Het heeft een 15% grotere capaciteit dan het oude gemaal. Dit zorgt er mede voor dat het poldergebied nóg beter beschermd is tegen overstromingen. Bij droogte kan het gemaal extra water het gebied inlaten en levert het een bijdrage aan het voorkomen van waterschaarste. Wij kunnen ons dus weer veilig wanen in ons lage polderlandje.

Voor het verbeteren van de visstand heeft het gemaal een vispassage, zodat de vissen veilig heen en weer kunnen zwemmen tussen de Gouwzee en de Poel. Wij vroegen ons al af, waarom zo’n gemaal in tweeën gedeeld is aan beide kanten van de weg.

Als je bovenop het plateau staat heb je uitzicht op de Gouwzee, maar nog niet direct zicht op de vispassage.

De tekening met uitleg verklaarde alles. Het bouwwerk was nog niet helemaal af, dus misschien is er later meer te zien.

11 gedachtes over “Gemaal De Poel

  1. Ook onder de afsluitdijk is/komt nu een vispassage. Zelfs met een wandelpad ernaast. Kan je als mens ook van zoet naar zout lopen.Het wordt binnenkort geopend.

    Like

  2. Ik woon op Tholen en paar jaar geleden is in een gemaal aan de Oosterschelde ook een vispassage gemaakt, duurde weken en er was zeer groot materieel aldoor

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s