Rondom Neck

IVN Waterland organiseerde een fietstocht rondom Neck om daar in het veenweidegebied naar steltlopers en andere vogels te gaan kijken.

Vanaf onze verzamelplek in Purmerend fietsten we door Neck. Onze eerste stop was bij een paar aangelegde ondiepe watertjes. Het is altijd maar de vraag wat je gaat aantreffen. Wij hadden vandaag niet te klagen. In eerste instantie denk je, dat er weinig te zien is. Maar hoe langer je tuurt door je verrekijker, hoe meer je gaat ontdekken. De mensen van het IVN hebben bovendien telescopen mee, waar we ook gebruik van mochten maken, want de afstand naar de vogels is soms wel flink groot.

Eigenlijk was het meteen raak. In die zin, dat het natuurlijk leuker is als je een zeldzamere vogel ziet, dan de huis-tuin-en-keuken exemplaren, hoewel ik die ook mooi blijf vinden. Het voordeel als je met mensen van het IVN op stap bent is wel, dat je kundige mensen mee hebt op vogelgebied. Zij zien dan ook veel meer, dan wij leken. Meteen hadden ze gezien, dat er een groepje vrouwtjes kemphanen zat. Eigenlijk verwachtte men die niet meer hier in deze tijd van het jaar. Ze hadden al weggetrokken moeten zijn. Hadden wij geluk, want wat zijn het mooie vogels.

Nog een zeldzaamheid werd gespot, de bosruiter.

Uiteraard was de grutto van de partij.

Het bijzondere van vandaag was, dat er overal pulletjes in de rondte liepen. Van de grutto dus, waardoor pa en ma wel eens angstig gedrag lieten zien.

Hier met de tureluur en een jong.

Ook de kievit had jongen

Hierboven is het jong van de kievit wel een zoekplaatje naast de al iets grotere pulletjes van de grauwe gans.

De meerkoet zwom ook trots rond met haar kroost

evenals de wilde eend.

We werden nog verrast door de gele kwikstaart. Als je goed kijkt, zie je hem zitten, gedeeltelijk achter de voorste paal van de poort,

maar gelukkig ging hij er ook nog even bovenop zitten.

De witte kwikstaart was ook van de partij.

en de buizerd loerde op zijn prooi. Genoeg te halen voor hem.

Zo mooi als de natuur is, zo wreed kan het er ook aan toe gaan op zijn tijd, maar daar sta je op zo’n mooie dag maar even niet bij stil..

Al met al telde ik grofweg 15 verschillende vogelsoorten op ons fietsrondje.

6 gedachtes over “Rondom Neck

  1. Die telescopen maken natuurlijk wel een heel groot verschil maar met 15 verschillende vogels en deze mooie reeks foto’s mag je echt niet klagen hé 😉
    Fijne start in de nieuwe week.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s