Kloostermuseum

Het is klein, maar een bezoek meer dan waard, het kloostermuseum in Aduard met de nog bewaard gebleven ziekenzaal, die hoorde bij het grote kloostercomplex van de Cisterciënzer monnikken. De gids die heel bevlogen kon vertellen, zorgde ervoor dat de geschiedenis weer gaat leven. De monnicken zijn heel bepalend en belangrijk geweest voor Groningen. Aduard had het grootste klooster van Noord west Europa. Alleen de ziekenzaal is nu nog over en doet dienst als kerkgebouw.Aduard 2010 4 006

Een kunstenares heeft een appelboom met afgekloven appeltjes gemaakt. Als je beter kijkt zie je en profiel de koppen van verschillende abten van het klooster. Zoals de gids zei: de een stond iets meer vooraan in de rij bij het uitdelen van de neuzen, dan de ander.Aduard 2010 4 014

In het dorp en omgeving zijn veel spullen gevonden uit de glorietijd van het klooster. Een groot gedeelte van het dorp ligt binnen de vroegere kloostermuren. In het huis waar wij logeren liep de kloostermuur langs de tuin. Heel veel huizen in het dorp en omgeving zijn gebouwd met stenen, die kwamen van het klooster, dat een paar honderd jaar geleden werd afgebroken. Zijmuur van het oudste huis van het dorp, het museum, gemaakt van kloostermoppen. Die zie je overal in he dorp terug. Aduard 2010 4 004

Voor schoolkinderen heeft het museum leuke projecten. Een aantal jaren geleden hebben schoolkinderen in de museumtuin meegeholpen aan het aanleggen van een tuin met geneeskrachtige planten. Nu zijn ze bezig om het oude procedé van stenen bakken te laten herleven. Een oven staat er. De eerste lichting stenen (kloostermoppen)is al klaar voorzien van de namen van de kinderen.

Aduard 2010 4 003 Aduard 2010 4 002

3 gedachtes over “Kloostermuseum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s