Wirwar

381px-05179_Broek_in_Waterland_PKN__Ned__Hervormd__1639_toren_1727_Leeteinde_1_NH_,_opname_28-08-2007_foto__Edward_Ippel__Hoorn_(4)Leuk maar moeilijker onderwerp van ‘Stuureenfoto”. Ik had tenminste niet meteen een  foto op mijn netvlies, waarvan ik dacht, dat die geschikt zou zijn voor deze week. Maar ik stuitte op een foto genomen in de kerk  van Broek in Waterland. We hadden daar een rondleiding en de gids attendeerde ons op het marmerwerk in de kerk. Nee, geen origineel marmer maar nagemaakt door een schilder die de techniek marmeren nog beheerst. De onderkant van de pilaren en een plafondrand zijn zo beschilderd. Ik vond een overzichtsfoto op internet van de kerk, waarop je kunt zien om welke plafondrand het gaat. Net onder het blauwe koepelplafond loopt een donkerbruine rand, weer net boven de houten balken.

Marmeren ziet eruit als een wirwar van lijnen zonder systeem of voorstelling. Maar het grappige is, dat in deze kerk de betreffende schilder zich niet kon beheersen en min of meer uit de anonimiteit is willen treden, doordat hij zichzelf onopvallend in een hoekje van de kerk in de gemarmerde rand heeft vastgelegd. Het valt totaal niet op. Onze gids wees ons de plek aan en ik moest nog heel lang kijken voordat ik iets anders zag in de wirwar van lijntjes. Dat was natuurlijk wel een foto waard:IMG_8117

5 gedachtes over “Wirwar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s