De mijn

9200000046552370Nu het jaar van de mijnen op zijn einde loopt, kom ik in de ban van de mijnen. Opeens gaat alles erover, nadat ik het boek van Marcia Luyten gelezen heb. Op tv zag ik  ‘Andere tijden’ en op NPO Cultura ‘het MijnStreekComplex’. We toerden de afgelopen week rond in het Oostelijk mijngebied, Kerkrade en omgeving. We zochten naar plekken, die in Marcia’s boek beschreven zijn. De wijken die gebouwd zijn met Kolonie-woningen, speciaal voor de mijnwerkers. Dit gebied is voor mij redelijk onbekend terwijl ik aan de rand van het Oostelijk Mijngebied ben opgegroeid.

We zagen op tv ook nog een mooie film over het leven van Rocco Granada, mijnwerkerszoon, van een Italiaanse vader, die met zijn gezin naar België was geëmigreerd om te gaan werken in de mijn.

Tot slot brachten we een bezoek aan het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. In het schachtgebouw van de Oranje Nassaumijn heeft men de geschiedenis van de Limburgse kolenmijnen en zijn mijnwerkers bij elkaar gebracht.  Heel interessant.

IMG_8956 IMG_8960

 

 

 

 

 

 

 

Het voormalig schachtgebouw en twee beelden van de H. Barbara, beschermheilige van de mijnwerkers. Verder drinkgerei, een poekel, waar de lunch in ging en cokes.

IMG_8969 IMG_8967 IMG_8963

 

 

 

Een gedachte over “De mijn

  1. Ik vind het mijnmuseum een beetje minnetjes. In België kun je daarvoor beter terecht. Voor de rest interesseert me het hevig, al is het jaar van de mijnen vorige week donderdag officieel afgesloten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s