Kolonie-woningen

Opeens realiseerde ik me, dat ik ben geboren in een kolonie-woning in Susteren. Maar hoe kan dat toch, want dat waren immers mijnwerkerswoningen? Mijn vader werkte bij de N.S. Lang leve Google, want door te zoeken heb ik het verband ontdekt met de mijnen.  In Susteren is begin 1900 een groot rangeerterrein aangelegd door de Nederlandse Spoorwegen. De NS mensen die daar gingen werken moesten ook wonen.

naamloosToen is hetzelfde recept toegepast als bij de woningen voor de mijnwerkers. Via de site van Funda.nl heb ik een foto gevonden van de kolonie waar ik geboren ben en twee jaar gewoond heb. De wijk was oorspronkelijk een gehucht, Heide. Via een tunnel onder het spoor was het verbonden met Susteren. Later werd het officieel één gemeente. Het exacte huisnummer weet ik niet meer, de straat was Kavinksbosch. De huizen zijn gebouwd volgens plannen van N.J. Tienen. (Bron: Monumenten van Limburg)

 

imagesIn Landgraaf (Schaesberg) waar we vorige week rondreden zagen we veel luxere Kolonie-woningen. Die zijn gebouwd in Lotharingse stijl en waren bedoeld voor opzichters in de mijnen. Ja, want verschil moet er zijn.

 

 

foto-bron: Funda.nl

Een gedachte over “Kolonie-woningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s