Op en neer naar Heerlen

We hadden een goedkope Blokkerkaart gekocht. Daarmee gingen we een dagje op en neer met de trein naar Heerlen. Meestal gaan we met de auto en blijven we minstens één nacht over als we naar Limburg gaan. Ook omdat de autorit toch altijd vrij slopend is. In de trein zitten is daarentegen erg ontspannend. Op de heenweg lazen we uitgebreid de krant. Voor je het weet ben je op de plaats van bestemming. Helaas moesten we onze oorspronkelijke plannen aanpassen en werd het i.p.v. een gewoon bezoek een ziekhuisbezoek aan mijn lieve vriendin. We liepen dwars door de stad naar het aan de rand gelegen Atrium MC. Dat werd voor mij meteen een sentimental journey langs plekken waar ik meer dan 50 jaar geleden voor het laatst geweest was. IMG_9174Zo kwamen we op het Tempsplein, waar het gebouw nog stond waar vroeger de bibliotheek in gevestigd was. Ik vond het toentertijd een naargeestig instituut. Ik herinner mij een strenge mevrouw achter een toonbank. Je moest precies de titel en schrijver weten van het door jou gewenste boek. Dat ging zij dan voor je halen. Je kon een snauw krijgen als je wat twijfelachtig was over datgene wat je zocht. Ik ben blij dat het systeem in bibliotheken veranderd is en je vrij kunt grasduinen tussen de boeken.IMG_9175 Iets verder staat het mooie gemeentehuis, gebouwd door architect Peutz, die meer bekende gebouwen in Heerlen op zijn naam heeft staan. Ik kan me nog herinneren, dat we op de middelbare school een rondleiding kregen door dit Raadhuis. Het was erg strak en modern. Daar binnen werd ik gegrepen door de schoonheid van het lijnenspel en lichtinval. Mijn interesse voor bouwstijlen vond daar misschien wel zijn grondslag. In ieder geval was het een eerste kennismaking voor mij met die wereld.

In mijn middelbare schooltijd was Heerlen in de top van zijn bloeitijd. Nu zie je schrikbarend veel leegstand, maar je merkt wel, dat er een kentering gaande is. Bij het station wordt een zeer ambitieus plan gebouwd, het maankwartier. Het ziet er veelbelovend uit. Hopelijk gaat het voor Heerlen weer de goede kant op en trekt de stad straks weer aan, als winkelcentrum en ook op cultureel gebied.

In het ziekenhuis maakten we toevallig kennis met de schrijver van enkele artikelen, die ik in dit blog gelinkt heb. Als afsluiting, voordat we aan de terugreis begonnen, hebben we nog heel gezellig en lekker gegeten met dochter van vriendin in Benzenrade. (of all places) Kortom, de dag was welbesteed. En de treinen reden punctueel, perfect!!

2 gedachtes over “Op en neer naar Heerlen

  1. Ik was toevallig vandaag ook in Heerlen. Voor het eerst in jaren, wat een afbraak t.o.v. vroeger. Meer dan de helft staat leeg en dan gaan ze een nieuw Maankwartier bouwen…. Komt er geheid weer meer leeg te staan.

    Like

  2. Ik weet niet of die leegstand van winkels op te lossen is, dat gaat een groot probleem worden in alle steden. Onze wereld verandert wat winkelen betreft en er zullen alleen maar ondernemers overeind blijven die tijdig op deze veranderingen kunnen inspringen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s