Anekdotes uit 43 jaar onderwijs, deel 6

Ik heb veel op scholen gewerkt waar de weekopening en weeksluiting een vast item was in de week. Wij hielden van samen iets vieren, de kinderen het gevoel geven, dat ze niet alleen in een klàs zitten, maar ook nog onderdeel zijn van de school. Weekopeningen werden ingevuld met zingen voor jarigen of er werd aandacht besteed aan andere bijzondere gebeurtenissen uit de week. Dan volgde er nog een verhaal of gedicht, voorgelezen door één van de leerkrachten en de week kon beginnen.

Aan het einde werd zo’n schoolweek ook weer afgesloten met een samenkomst in de aula. Meestal had één van de klassen iets voorbereid om aan de rest van de school te laten zien. Samen met je leerlingen bedacht je dan een weeksluiting, waarin kinderen toneel konden spelen, zingen en dansen, net wat ze wilden. Daardoor deed je weer een appèl op andere vaardigheden dan alleen maar de cognitie en je zag dan opeens hele andere kinderen schitteren dan diegenen met de goede cijfers. Zo mooi!

Maar om de zoveel tijd moest je ook als team optreden. In het begin vond ik dat doodeng. Ik begon dan ook in een poppenkastspel over Sinterklaas, onzichtbaar als de scheepstoeter. Maar van ervaring leer je en ik heb dan ook de meest uiteenlopende rollen gehad. Ik heb nog wat oude foto’s ter illustratie:

IMG_0356 IMG_0358

Deftige dame (met ouderwetse boodschappenmand) en het cliché van de schooljuf, Saved Pictures-002Een hele danscarrière heb ik gehad als ik die foto’s terug zie: ballerina in de stervende zwaan, cancan danseres, Hongaarse volksdanseres enzovoort.Saved Pictures-001Er passeerden heel wat rare toverkollen, heksen en jonkvrouwen. IMG_0361  IMG_0372

Ook was ik fluitiste tijdens een Kerstviering en Haan in de Bremer stadsmuzikanten, IMG_0369 IMG_0363 IMG_0368

Verder power Ranger, kat en clown en ik kan nog doorgaan. Ik denk er met veel plezier aan terug, want je begrijpt dat het voorbereiden altijd met de nodige hilariteit gepaard ging. Ook een meerwaarde voor de teambilding. Wat een vak is/was dit!!

8 gedachtes over “Anekdotes uit 43 jaar onderwijs, deel 6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s