Treinevacuatie

Op de terugweg uit Genk zat ik voorin de intercity naar Amsterdam. 2 minuten voordat we station Eindhoven binnen zouden rijden klonk er een bons. Ik dacht dat iemand voor mij de laptop of iets zwaars op de grond liet vallen. Ik had het nog niet gedacht of ik voelde onder mij een bonk tegen de onderkant van de trein op slaan. Toen ging de trein remmen en stond stil. Eigenlijk wisten mijn medereizigers en ik al wel hoe laat het was. We keken elkaar aan en aarzelend zei iemand: ‘Dit is wat ze bij de NS een aanrijding met een persoon noemen’. Even later werd het door een zeer geëmotioneerde stem door de intercom omgeroepen. Daar stonden we dan. Niemand mocht eruit. Het kon uren gaan duren. Maar gelukkig na 1 1/2 uur riep men om dat er een treinevacuatie plaats zou vinden. Geen paniek (waarom zouden we) werd er gevraagd. We moesten allemaal naar de achterste uitgang van de trein.IMG_0565 Daar hadden ze een brug aangesloten met een trein die langszij aan was komen rijden. IMG_0566In Eindhoven had men mijn aansluitende trein 10 minuten laten wachten, zodat de overstappers voor Amsterdam meteen mee konden. Perfect geregeld NS!!

Wat een drama gaat er schuil achter zo’n gebeurtenis. De man die omgekomen is en zijn familie. En wat een impact moet dit hebben op de machinist en de conducteur en al die NS medewerkers, mensen van de politie en opruimingsdiensten. Zij hebben dit helaas vrij regelmatig aan de hand. Klasse dat er mensen zijn die dit werk willen doen. Ik heb ze anderhalf uur kunnen observeren vanuit mijn treinraam. Petje af.

5 gedachtes over “Treinevacuatie

  1. Het schijnt zo om de dag te gebeuren ergens in Nederland, las ik laatst. Dus zeg ongeveer 175 keer per jaar. De conducteur móet dan naar buiten om te gaan kijken naar wat er nog van die wanhopige mens over is. De machinist mag in zo’n geval nooit de trein verlaten. Een tijd geleden heb ik een vraaggesprek met een paar mensen van de NS gezien op televisie. Het is ontzettend zwaar voor degenen, die het zien gebeuren, maar ook voor de mensen die moeten zorgen dat alles bij elkaar gezocht wordt.

    Like

  2. Vre-se-lijk… Ik sprak gisteren de vader van een leerling van mijn school. Hij is machinist en moest vorige week een noodstop maken net buiten de Schipholtunnel. Het liep goed af, de trein stond op tijd stil… We leven in een rare, overspannen wereld.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s