Borgharen – Itteren

Borgharen-ItterenAllemaal om overstromingen van de Maas te voorkomen graaft men in de Maasvallei bij de Grensmaas tussen Borgharen en Itteren in Zuidlimburg veel grind weg. Alles wordt kaal gemaakt en men legt opnieuw meertjes aan of maakt van akkerland natuurgebied. Mijn broer komt regelmatig in dat gebied en hij nam ons mee. Hij verbaasde zich over alle veranderingen en betreurde ook, dat zeldzame planten die er vorig jaar groeide gewoon weggehaald zijn door de grindafgravingen. Maar gelukkig groeien er ook weer nieuwe planten, die met de wind vaak meegevoerd worden. Er groeien ook nu weer zeldzame soorten. Het is een zogenaamd struingebied, dus loop je dwars overal doorheen. Leuk om dit gebied ook eens te zien. IMG_1471In de buurt van Borgharen lag een monument van stenen. Het bleek dat deze plek gemarkeerd wordt omdat er men met het afgraven van het grind gestuit is op een paardengraf. In 1794 lag dit gebied in de frontlinie van de Franse troepen om de zoveelste slag om Maastricht. De 65 stenen van het monument symboliseren het aantal gevonden paardenskeletten.

IMG_1505Het was jammer dat er niets meer te zien was van de skeletten. Die zijn vervoerd naar het Museum van Oudheden in Leiden en in kasteelhoeve Hartelstein in Itteren is een permanente expositie hierover ingericht. Op deze historische plek zelf kon je er alleen wat over lezen en onderstaande foto van de vondst komt van dat informatiebord.IMG_1506

4 gedachtes over “Borgharen – Itteren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s