Kesselskade

1717Het schilderij van de veiling hing ooit bij mijn broer in de kamer. Maar op een dag leverde hij het in bij een veilinghuis. Daardoor kreeg ik de kans om het in mijn bezit te krijgen. Ik vind het een heel bijzonder schilderij. Het bleek een tafereel uit Maastricht te zijn. Met de ophaalbrug erop zou je eerder verwachten, dat het uit Amsterdam of omgeving kwam, maar nee. Ooit is er naast de Maas een kanaal voor de scheepvaart geweest. De kade ernaast heette de Kesselskade, wat ook de naam van dit schilderij is. Enkele jaren geleden ben ik gaan kijken of ik nog iets kon terug vinden van de afbeelding op het schilderij. En ja, er is weliswaar heel wat veranderd. Toch kun je het gezichtspunt nog herkennen van waaruit de schilder Leon Mortiaux (1915-2001) geschilderd moet hebben. img_2519img_2517Als je goed kijkt, zie je de oude brug en het brugwachtershuisje. Excuses voor de foto’s. Die zijn op een grijze dag in februari genomen. Het is op de hoogte van het O.L.Vrouweplein / Stokstraat. Ze hebben het kanaal gedempt ten behoeven van het verkeer, uiteraard. Op de volgende foto kijk je vanaf de andere kant (de Oude Brug) en kun je je nog een voorstelling maken waar het kanaal gelopen heeft.img_2515 Op de volgende site kun je nog veel meer oud beeldmateriaal vinden.

3 gedachtes over “Kesselskade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s