De Bossche School

naamloos3Ik had er nog nooit van gehoord, maar onze vrienden hadden een nieuw huis gekocht, dat gebouwd was onder architectuur, zoals dat heet. De naam van de architect heb ik niet horen noemen, maar de bouwstijl is die van de Bossche School. Dat huis wilden we natuurlijk graag bekijken. En wat was het bijzonder! We hadden al wat foto’s gezien waarop het leek alsof alles heel open was. Wij vroegen ons daarbij af, hoe je zo’n huis gezellig kon maken. Maar het was fantastisch te ervaren, wat zo’n bouwstijl met de mens doet. Wij voelden namelijk meteen heel erge geborgenheid in al die open ruimtes. Zoals onze vrienden ook vertelden, overal was over nagedacht. De gebruikte materialen waren, hout, beton en steen. Overal zat vloerverwarming.(huis was 25 jaar oud) De ligging met juist weinig ramen op het zuiden, maar wel aan de oost en westkant, geeft een speciaal licht. De plaatsing van een buitenhekje precies tegenover een pilaar in het huis, zodat je minder inkijk hebt. Boven overal houten spanten zichtbaar en de dakpannen doen Italiaans aan. Dit is even een simpele lekenopsomming. Als ik op Wikipedia erover lees komt er een zeer uitgebalanceerde wiskundige berekening aan te pas over de verdeling van druk op bepaalde zware muren en pilaren in het huis. Ik vergat foto’s te maken, maar vond op internet een filmpje, waardoor je een goede indruk krijgt van de Bossche stijl.

Voor geïnteresseerden, er staat nog veel meer informatie op internet. Het volgende filmpje is ook nog verhelderend: https://www.youtube.com/watch?v=JninHcnTDYg

6 gedachtes over “De Bossche School

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s