Leeswerk over historische gebeurtenissen

frank-westermanToevallig heb ik de afgelopen periode twee boeken gelezen, die ervoor gezorgd hebben, dat de geschiedenis weer wat meer is gaan leven voor mij. N.a.v. de rechtszaak die Molukkers een maand gelden ongeveer, aanspanden tegen de staat, kwam ik het boek van Frank Westerman tegen. ‘Een woord een woord’ is een bevlogen zoektocht naar een weerwoord op terreur.  Een vermenging van de geschiedkundige feiten met Franks eigen ervaringen. Er zit natuurlijk wel fictie bij, zoveel als de schrijver nodig had voor zijn verhaal. De mensen, zowel gegijzelden als gijzelnemers leer je zo beter kennen. Je gaat beter begrijpen hoe slecht de Molukkers behandeld zijn door Nederland. Het gevolg daarvan zijn die verschrikkelijke gijzelingen geweest van schoolkinderen in Bovensmilde een treinkaping bij De Punt. Westerman kan als geen ander van fictie en feiten een prachtig aansprekend boek schrijven.

d4447564-e402-11e3-9b4a-224859d2110bDoor mijn uitstapje naar het Scheepvaartmuseum ben ik ‘Het journaal van Bontekoe’ gaan lezen. Het is een hertaling in hedendaags Nederlands van het 17e eeuwse dagboek van de Hoornse schipper Bontekoe over zijn reis naar Indië door Thomas Rosenboom. Door het dagboek van de schipper heb ik nu een beter idee van het gevaarlijke harde leven op zo’n schip. Het is zowat een wonder als je weer thuiskwam na zo’n reisje van de VOC. Het boek leest als een spannend jongensboek.

2 gedachtes over “Leeswerk over historische gebeurtenissen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s