Critical Alignment

img_3588Naast wandelen en soms fietsen hou ik mijn conditie op peil met mijn wekelijkse yogales. Het soort les, dat Maaike geeft heet Critical Alignment Yoga. De basis van elke les is de rechte stapeling van de rug- en nekwervels. Je oefent voor- en achterover buigingen, evenwicht, draaiingen van je lichaam, je voetenwerk enz. Het gaat veel over opbouwen van spierkracht. Het lijken soms maar kleine bewegingen die je maakt of je moet alleen maar je spieren loslaten, ontspannen. Het is echter heel intensief. Je activeert spieren waar je normaal niet bij komt. Dat kun je dan doen met hulpmiddelen. Standaard gebruiken we een Yogamat, een zitmat, een massagerol, een golfbal en een strip. Zo heb ik een rubberen strip van wel 2 centimeter dik en 1 meter lang. Je moet de strip dubbel klappen en er dan bijvoorbeeld met je bovenrug op gaan liggen, precies op je rugwervels. Doet o zo,n pijn de eerste keer. Dan moet je proberen alles los te laten. Daarmee activeer je de aanhechtingsspieren van je ruggengraat en versterk je je spierkracht. Ik was een notoire rugklachten-mens en nu heb ik zo goed als geen rugpijn meer. img_3587Voor mij is deze vorm van Yoga ideaal. Het is een aftakking van Hatha Yoga. Dat heb ik jaren geleden beoefend, maar ik vind deze vorm veel fijner. Het is voor mij wel van belang hoe er les gegeven wordt. Maaike’s lessen zijn bevlogen en ze kan je heel goed motiveren. Het is niet zweverig. Het accent ligt op de techniek van de beweging. Ik ga wekelijks met plezier heen. Eigenlijk zou ik natuurlijk dagelijks oefeningen thuis moeten doen, maar die discipline kan ik (nog) niet echt opbrengen, helaas.

10 gedachtes over “Critical Alignment

 1. Ik heb altijd graag yoga gedaan. Sedert twee jaar niet meer omdat platliggen niet meer vanzelfsprekend is voor mij. De kristallen in mijn evenwichtsorgaan verplaatsen zich… ook slapen is nu steeds minimum 45 graden hoog met hoofd. Ik vind het zo jammer…

  Liked by 1 persoon

 2. Els en ik hebben vorig jaar ook yogalessen gevolgd en met veel effect op lijf en geest. Helaas stopte onze juf Jenny ermee nadat wij de kennismakingslessenreeks hadden gevolgd… Ze wilde niet meer ’s avonds werken. Ook Jenny gaf op geheel eigen wijze les, zo vertelden andere deelnemers ons die bij Jenny vonden wat ze elders misten. Sinds Jenny ermee gestopt is, zijn wij er ook mee gestopt, maar ik vind het echt jammer en ik mis het af en toe nog. Ik heb geleerd dat een goede yogajuf goud waard is.

  Like

 3. Heel lang geleden heb ik ooit eens een paar yogalessen gevolgd. Het is mij toen totaal niet bevallen en de kans is dan ook zeer gering dat ik dat ooit nog weer eens ga proberen. Ik houd het bij wandelen en de hometrainer.

  Liked by 1 persoon

 4. yoga oefeningen zijn heerlijk, ik probeer het ook te doen al schiet dat er de laatste tijd weer bij in, maar misschien na jouw verhaal… ergens heen gaan vind ik dan weer zo’n gedoe hoewel je ze dan wellicht wel beter doet.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s