Blerick

De laatste broer van mijn moeder is op 94 jarige leeftijd overleden . Gisteren ging ik naar zijn begrafenis in Blerick. Daar is mijn moeder opgegroeid. Haar vader, mijn opa, had een smederij en deze broer heeft dat bedrijf later overgenomen. Hij heeft nog lang in het ouderlijk huis annex bedrijf gewoond. Hij was 7 jaar jonger dan mijn moeder. Op de gebruikelijke familiebezoekjes, feesten en begrafenissen na hadden we weinig contact met elkaar. De toespraak van zijn oudste zoon rakelde oude tijden op en wij, neven en nichten, zaten met allerlei vragen. Wij weten zo weinig over het verleden van onze ouders. Er werd niet over gepraat en als je er naar vroeg, kreeg je een summier antwoord. Dat bleek in alle gezinnen zo te zijn gegaan, niet alleen bij ons thuis. Er zijn nu nog 3 aangetrouwde tantes in leven, dus zijn we meteen gaan vragen en alle feitjes die wel bekend zijn bij elkaar gaan leggen, waardoor het grijze verleden van onze ouders iets meer is ingetekend na gisteren.

Mijn oom is tegen het einde van zijn leven opeens gaan vertellen over zijn moeilijke jeugd. Er kwamen feiten aan het licht die wij als volgende generatie niet wisten. Hij heeft zijn moeder, mijn oma, nauwelijks gekend, want die overleed dat hij 4 jaar was, mijn moeder was toen 11. Dus opa bleef achter met 8 kinderen, waarvan de jongste 1 jaar oud. Mijn oom moest als enige uit het gezin in een internaat bij de nonnen. Daar is hij van zijn 4e tot zijn 11e geweest. Het was vlak bij in hun straat, maar hij mocht niet even thuis langs gaan. Toen hij  na de lagere schoolperiode thuiskwam moest hij meteen zijn vader helpen in de smederij. Een hard bestaan. Gelukkig heeft hij een goed leven op kunnen bouwen en heeft iedereen vrede met zijn overlijden.

Overlijden op hoge leeftijd maakt dat de begrafenis niet een hele trieste gebeurtenis is. In onze familie is het al vaker voorgekomen dat zo’n afscheid eindigt in een gezellige familie reünie. En dat was nu ook weer het geval. Heel veel nichten en neven komend uit het hele land gaven acte de préséance. We zien elkaar weinig, sommige neven had ik na hun kindertijd nooit meer gezien. Toch is het allemaal familie, je hebt dezelfde gezamenlijke herinneringen, dezelfde familieverhalen over opa, logeerpartijen bij elkaar enz. Je ziet bij sommigen de uiterlijke familiegelijkenissen met opa of tantes.  Het voelde als een warm bad.

6 gedachtes over “Blerick

 1. ‘goede oude tijd’, nee dus: er gebeurden toen ook veel dingen die echt niet goed te praten zijn. Mijn vader was een jochie van 12 toen zijn vader stierf. Binnen een paar weken na zijn dood moest mijn vader voor het eerst naar kostschool, om vervolgens pas 3 maanden later weer naar huis te mogen ivm kerstvakantie. Niet normaal toch?

  Liked by 1 persoon

 2. Vroeger was het bestaan volgens mij wel iets harder dan nu, fysiek zeker, denk ik, maar echt goed inschatten kan ik het niet. Ik weet niet wat al die echtscheidingen met families en kinderen doen.
  Ik ken dat gevoel van warm bad. Zelfs bij de crematie van mijn eigen vader had ik dat gevoel. We zijn toen na de crematie spontaan met elkaar uit eten gegaan om nog iets langer bij elkaar te kunnen zijn.

  Liked by 1 persoon

 3. Herkenbaar. Ook de begrafenissen met gezellige koffietafel achteraf. Bovendien hadden mijn overgrootouders ook een smederij. Maar zo’n mooie foto heb ik helaas niet van hen. Prachtig! Het leven was best heel zwaar vroeger. Wij zijn rot verwend en beseffen niet half hoe goed we het hebben. Mijn moeder is 94 en heeft veel meegemaakt. Elke dag zegt ze hoe dankbaar ze is. En dat is wat we moeten zijn. Iedere dag dat alles normaal goed gaat.

  Liked by 1 persoon

 4. Wat een prachtige blog, Jeanne, met zo’n mooi oude foto. Ja, veel mensen hadden vroeger een hard leven, en nog meer als de moeder van een groot gezin vroeg kwam te overlijden. Dat zo’n begrafenis eindigt een een familireunie is heel herkenbaar.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s