Foto-vaarexcursie

Ik had me ingeschreven voor een foto-vaartocht door het Ilperveld, een natuurgebied dichtbij huis aan de overkant van het Noord-Hollands kanaal. Vrijwilligers van het Noord-Hollands landschap organiseren allerlei excursies en workshops vanuit het natuurcentrum. Daar zat ik dus op zondagmiddag in een boot te midden van wildvreemde mensen met fototoestellen, waarvan de meesten enorme toeters aan hun camera hadden zitten. Ik had gedacht hier nog weer meer te leren over fotograferen, maar het was me al snel duidelijk, dat het niet ging gebeuren. De gids was vooral een kenner van vogels,  planten en de ontstaansgeschiedenis van dit waterrijke gebied. En ook daarover valt er voor mij veel te leren, dus heb ik goed geluisterd naar natuurgids Klaas. Het was bar koud als we de wind op kop hadden in de boot. Mutsen gingen op, handschoenen aan, maar gelukkig brak de bewolking. De zon ging zelfs schijnen, maar het bleef koud. De wolken bleven bonkig, wat prachtige luchten opleverde. We hielden het gelukkig helemaal droog! Ondertussen wees de gids ons op allerlei vogels aan de kant. Er werd gefotografeerd dat het een lust was.  Maar met een varende boot en vogels die niet echt stil gaan zitten om te poseren, was het nog lastig om goede, scherpe foto’s te maken. Op het land was er een en al bedrijvigheid. Jonge pulletjes, moeders die krijsend en met oorlogstooi hun jong beschermen (kievit) , een fuut zat te broeden en we lieten een paar ganzen opvliegen van hun nest. We zagen veel soorten vogels, de meesten wel min of meer alledaags. Ik heb de kwikstaart op een paal vastgelegd. We zagen een zeldzamere gele kwikstaart, maar die liet zich niet op de foto zetten, althans niet door mij. Op het land allerlei drukte van grauwe ganzen, brandganzen, nijlgans, Canadese gans, meeuwen, futen en nog meer.  Ook in de lucht genoeg bedrijvigheid. De Kiekendief kwam in onze buurt. Op een gegeven moment gingen we aan land. De ondergrond van het Ilperveld is veen. Het is drassig gebied en waar je loopt heb je het gevoel, dat je op water loopt. Zo beweegt de grond mee. De plantengroei was nog beperkt. Op de zonnedauw en de orchideeën moeten we nog een maand wachten. De gids vertelde over veenmos, dat hier veel voorkomt. Zomer en winter blijft dit plantje nat. Het houdt het vocht vast. Dat is de reden dat dit veenmos vroeger als maandverband werd gebruikt. Verder staat op de collage de échte koekoeksbloem en hondsdraf.

5 gedachtes over “Foto-vaarexcursie

  1. Ik heb dat ook wel gehad, maar toch zijn het leuke tochten, ook al zitten er mensen met camera’s waar ik een jaar voor moet werken… Nou ja, iets minder dan een jaar dan.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s