In het land van de mergel

In Valkenburg kennen we een goede fietswinkel. Het zou een leuk wandeldoel zijn om daar even heen te gaan. Dus liepen we dit keer Maastricht uit in oostelijke richting. We volgden de bordjes van het Pieterpad. Voorbij Heer (wijk in Maastricht) ben je meteen helemaal buiten op het plateau. Na een flink tijdje steeds maar klimmen, kon de daling ingezet worden naar de Geul. Net als gisteren in België ben je je hier ook erg bewust van het feit dat de ondergrond veelal uit mergel bestaat. De watermolen in Geulhem is gebouwd van mergelstenen. Om de hoek zitten grotwoningen, één van de functies, die mergel heeft gehad.  Het wandelpad langs de Geulle is altijd even prachtig, de kabbelende rivier aan de ene kant en aan de andere kant de mergelwanden. Als je dan in Valkenburg komt, zie je dat die stad veel toeristische activiteiten kan ontplooien vanwege de mergel. Zo liepen we langs grotten, die ingericht zijn als de Romeinse katakomben. Het is een museum, dat je kunt bezoeken. Je ziet er ook restanten van een prehistorische vuursteenmijn, de oudste mijnindustrie die bekend is in ons land. Zo zijn er in Valkenburg nog talloze grotten met allemaal andere thema’s. Verder heeft deze stad een heel bijzondere uitstraling omdat er veel  gebouwd is van mergel, zoals kerken, stadsmuren, de oude ruïne en nog veel meer. Ik heb er geen foto’s van, alleen maar van een enkel huis om een indruk te geven.

9 gedachtes over “In het land van de mergel

  1. Ik ben ook altijd zeer gecharmeerd van een korenveld met daarin klaprozen. Deze foto’s zijn voor mij een herhalingsoefening. Nog niet zo lang geleden waren we een paar dagen in Berg en Terblijt

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s